A türelemről

A por siet. A kő ráér. (Weöres Sándor)

Józan ész soha sem áldoz fel pillanati vagy igen kis időre terjedő haszonért, habár ma nyulhat is hozzá, jövendő nagyobb `s tartósb hasznot; de inkább az ideigóráiglani rövid nyomást a várható hosszabb kellem miatt békével türi. (Széchenyi István)

Nem elég tudás és gyakorlat:
Türelemmel készül az oldat!  (Johann Wolfgang von Goethe)

Az élet igazi, nagy vállalkozásai legtöbbször nem hőstettek, hanem türelemjátékok. (Márai Sándor)

A türelem olyan fa, melynek keserű a gyökere, de édes a gyümölcse. (Közmondás)

 

 

Pizza és pizzamuffin

Megosztottam sztoriban a család tegnapi ebédjét, és nagy sikere lett, az elkészítési silabuszt is kértétek. Szeretettel osztom meg az érdeklődőkkel, íme a pizzatészta receptje:

180 ml tej

180 ml víz

fél evőkanál só

2 evőkanál cukor

60 dkg liszt

2-3 evőkanál olívaolaj

2,5 dkg friss élesztő (vagy e mennyiségnek megfelelő porélesztő)

A paradicsomalap: sűrített paradicsom, pizzakrém, kevés ketchup, só oregano - összekeverni

A hozzávalókat összegyúrjuk, dagasztjuk, majd pihentetjük, kelni hagyjuk. Mivel nagy mennyiségben, és gyakran készítek pizzát, kenyeret, kalácsot, én a kenyérsütő gép dagasztó programját használom, ez dagasztással, kelési idővel együtt 1 óra 50 perc. 

A megkelt tésztát 24 darabra vágom késsel (felezgetéssel: először kettőbe vágom, majd azt osztom négyfelé...és így tovább), majd a 12 darabos - előre kiolajozott - muffinsütöbe helyezem. Megkenem a paradicsomos alappal, s tetszés szerint gazdagítom. A képen látható pizzafalatkákon kolbász, hagyma és sajt található, ízletes magyaros "falatkák" lettek. De sonkával, kukoricával...bármivel készíthetjük. A tetejére a sajt ízlés szerinti mennyiségben kívánkozik.

Én a tegnapi ebédhez megfeleztem a tésztát, és 12 db muffint sütöttem, a másik feléből pedig a legnagyobb, hagyományos tepsimben egy nagy családi pizzát. 

A pizzamuffinok íze tulajdonképpen olyan, mint a pizzáé, csak így formában sütve mégis más lesz a tészta íze. A teteje ropogós, a tészta széle pedig álompuha, átitadódva a kolbász (a sonka...) szaftjával.

Jó étvágyat!

Címke: 

Vezetett út

Ha néha kicsit meginogsz az élet zajában, jusson eszedbe, s erősítesen, hogy:

"Emlékezz vissza az egész útra, amelyen vezetett Istened, az ÚR!" (5Mózes8,2)

"Nézz vissza és láss, látó szemmel,
mennyi bajból mentett Istened.
Lásd, munkálkodik életedben,
megsegít, hordoz és felemel.

Kezében van az ember sorsa,
benne rejlik, létbiztonsága.
Tőle függ jövőjének útja,
híveit nem hagyja magára.

Nélküle zsákutcába vezet,
az életút, s reménytelen,
ha magára marad az ember,
ha az Úr kezét nem fogja meg.

Mit épít önmagában bízva,
percek alatt, összeomolhat,
De azok, kik az Úrban bíznak,
erejükben megújulnak.

Ő a Mindenség kormányzója
Őrá bízzad, életutadat.
a legkisebbre is van gondja,
bölcsen irányítja, sorsodat."

(Schvalm Rózsa: Nézz vissza)

 

Könyvajánlás - negyedik mozaikdarab

"Az evangélium ugyanis változást munkál. Gyökeres, valódi, mindent felforgató változást. Nem kis ráncfelvarrást, apró módosítást, kis helyesbítést. Ida úgy mutatja be az életútját, úgy tesz bizonyságot az élő Krisztusról, hogy nyilvánvalóvá válhat mindenki számára: valóban csak Krisztus az, aki képes megmenteni, akinél nincs lehetetlen, aki életet ad ott, ahol halál van, aki utat nyit mégis ott, ahol minden bezárul.

A sorok között feltárul előttünk a szerző alázata, mert Krisztust engedi az előtérbe, Neki adja a dicsőséget azzal, hogy Ő az abszolút cselekvő a műben – és a való életben is.

S miközben ötleteket ad, fontos irányokat fogalmaz meg, sokszor és sokféleképpen tesz vallást arról, hogy egyedül Krisztus által nyerhető el az üdvösség s az értelmes, kiegyensúlyozott, áldott élet e földön."

(Dr. Thoma László, református lelkipásztor - Nagyobb Ő * Értrékmozaik ajánlás/részlet)

Könyvajánlás - harmadik mozaikdarab

"Nincs rá jobb szó. Mindenestől az. Látni az emberi sorsot és Isten tervét, munkáját. A megtisztelő őszinteség mellett a meghökkentő kegyelem ragyog fel a sorok közt, a történetekben. A rácsodálkozás arra, hogy a „Nagyobb Ő” nem egy frappáns cím csupán, hanem igazság, valóság. Amikor az ember erre rádöbben, ezt meglátja, ezt megérzi, akkor éli át saját kicsiségét. Isten meghökkentő cselekvése, megrendítő jelenléte nemcsak a nagy, katartikus spirituális élményeken keresztül válik nyilvánvalóvá, hanem életünk kis mozzanataiban, szabadításaiban, a reménytelenség ellenében megjelenő reményben, bizonyosságban.

Az az ember képes igazán szabad lenni, aki találkozott ezzel az Istennel. Az Istennel, aki miközben hatalmas, mégis alászállt, és emberré lett. Az ilyen személy szabad arra, hogy kimondjon dolgokat, szabad arra, hogy kérdéseket tegyen fel, szabad arra, hogy saját jelentőségének és jelentéktelenségének titkait, mélységeit megélje; szabad arra, hogy rámutasson közösségi megakadásokra, olyan dolgokra, amelyeket szótlanul eltűrünk, hagyunk ahelyett, hogy kilépnénk, változtatnák rajta."

(Dr. Thoma László - a könyv lektora, református lelkipásztor)

Könyvajánlás - második mozaikdarab

"Sok mindenről lehet érdekesen mesélni, de e könyv szerzője magát tárja fel, a saját belső útjaiba enged betekintést. Megmutatja, milyen, amikor gyenge, amikor kiszolgáltatott, amikor örül, amikor sír; megosztja velünk, hogy mi az, ami fáj és hogyan talál megbékélést, hogyan tud megbocsátani, újat kezdeni, tűrni, elhordozni, reménykedni, szeretni… élni. Megtisztelő, amikor valaki ilyen mélyen és őszintén tárja fel magát egy olyan világban, ahol az emberek nagy része másnak akar látszani, mint amilyen valójában.

Igazi farizeusi kor az, amelyben élünk, Ida szavai viszont lerántják e gondolkozásról, hozzáállásról a leplet azzal, hogy megmutatja a szavaival, felvállalt őszinteségével, mi a farizeusi képmutatás ellentéte: mit jelent embernek lenni: gyengének, nem tökéletesnek, valóságosnak, hitelesnek. Különösen megtisztelő a történetek részleteinek megosztásai, amelyek mind azt a célt szolgálják, hogy az olvasó megismerhesse az utat, a belső világot, s közben tudjon kapcsolódni is, és felbátorodjon a valós, hiteles életre.
Számomra különösen értékes, ahogy a vívódásokat, nehézségeket megosztja azok töredékességével, részben megoldhatatlan és feloldhatatlan természetével,ami mégis elfogadható, elhordozható a Krisztusban gyökerező, újjászületett ember számára." 

(Dr. Thoma László - a könyv lektora, református lelkipásztor)

Könyvajánlás - első mozaikdarab

"Ritter Ida írása, a Nagyobb Ő és az Értékmozaik kötet (http://ritterida.hu/ertekmozaik/nagyobb-o-ertekmozaik) nem sorolható be egyszerűen az ismert irodalmi kategóriákba, sem a keresztyén szerzők leggyakoribb megoldásaihoz nem hasonlítható. Minden tekintetben egyedi, sajátos úgy, ahogyan mindnyájan egyediek vagyunk Isten teremtményeiként.
Hét mozaikdarab az, amivel szeretném ajánlani minden kedves olvasónak ezt a könyvet. Hét szó az, amivel meg tudom ragadni leginkább, miért szeretem ezt a művet, és miért lesz szerethető más számára is." (Thoma László) Álljon itt az ajánlást író lelkipásztor tollából hét napon át a hét mozaikdarabból egy-egy, egy rövid részlettel. Íme, az első:

Címke: 

Nagyobb Ő * Értékmozaik - könyvajánlás

Ajánlás - Hét mozaikdarab

"Ritter Ida írása nem sorolható be egyszerűen az ismert irodalmi kategóriákba, sem a keresztyén szerzők leggyakoribb megoldásaihoz nem hasonlítható.
Minden tekintetben egyedi, sajátos úgy, ahogyan mindnyájan egyediek vagyunk Isten teremtményeiként.
Hét mozaikdarab az, amivel szeretném ajánlani minden kedves olvasónak ezt a könyvet. Hét szó az, amivel meg tudom ragadni leginkább, miért szeretem ezt a művet, és miért lesz szerethető más számára is.

MAGÁVAL RAGADÓ
Olyan ez, mint amikor hazaérkezel, megpihensz, elengeded magadat a kedvenc kanapédon, s egy számodra kedves ember leül melléd a fotelbe, ahová mindig ülni szokott. Minden adott hozzá, hogy elkezdődjön, amire igazán vársz: mesél és csak mesél. Elmondja a történeteit, birtokában van mindannak a képességnek, amely a szavakban szükségeltetik ahhoz, hogy jó legyen őt hallgatni. És az ember csak hallgat, és miközben a kanapén van, már lélekben máshol jár. Magával ragadó módon tárul fel az írásban előttünk nagyon sok élethelyzet, az egész életút. Arcok jelennek meg, karakterek formálódnak, szövevényes szálak fonódnak, utak jelennek meg, mintázatok rajzolódnak ki előttünk a történetmesélésben. 
Könnyű kapcsolódni hozzá, mert élvezetes hallgatni, érdekes olvasni. Mert érdekes az író, hiteles ember, jó mesélő.

MEGTISZTELŐ
Sok mindenről lehet érdekesen mesélni, de e könyv szerzője magát tárja fel, a saját belső útjaiba enged betekintést. Megmutatja, milyen, amikor gyenge, amikor kiszolgáltatott, amikor örül, amikor sír; megosztja velünk, hogy mi az, ami fáj és hogyan talál megbékélést, hogyan tud megbocsátani, újat kezdeni, tűrni, elhordozni, reménykedni, szeretni… élni. Megtisztelő, amikor valaki ilyen mélyen és őszintén tárja fel magát egy olyan világban, ahol az emberek nagy része másnak akar látszani, mint amilyen valójában.
Igazi farizeusi kor az, amelyben élünk, Ida szavai viszont lerántják e gondolkozásról, hozzáállásról a leplet azzal, hogy megmutatja a szavaival, felvállalt őszinteségével, mi a farizeusi képmutatás ellentéte: mit jelent embernek lenni: gyengének, nem tökéletesnek, valóságosnak, hitelesnek. Különösen megtisztelő a történetek részleteinek megosztásai, amelyek mind azt a célt szolgálják, hogy az olvasó megismerhesse az utat, a belső világot, s közben tudjon kapcsolódni is, és felbátorodjon a valós, hiteles életre.
Számomra különösen értékes, ahogy a vívódásokat, nehézségeket megosztja azok töredékességével, részben megoldhatatlan és feloldhatatlan természetével,ami mégis elfogadható, elhordozható a Krisztusban gyökerező, újjászületett ember számára.

MEGHÖKKENTŐ
Nincs rá jobb szó. Mindenestől az. Látni az emberi sorsot és Isten tervét, munkáját. A megtisztelő őszinteség mellett a meghökkentő kegyelem ragyog fel a sorok közt, a történetekben. A rácsodálkozás arra, hogy a „Nagyobb Ő” nem egy frappáns cím csupán, hanem igazság, valóság. Amikor az ember erre rádöbben, ezt meglátja, ezt megérzi, akkor éli át saját kicsiségét. Isten meghökkentő cselekvése, megrendítő jelenléte nemcsak a nagy, katartikus spirituális élményeken keresztül válik nyilvánvalóvá, hanem életünk kis mozzanataiban, szabadításaiban, a reménytelenség ellenében megjelenő reményben, bizonyosságban. Az az ember képes igazán szabad lenni, aki találkozott ezzel az Istennel. Az Istennel, aki miközben hatalmas, mégis alászállt, és emberré lett. Az ilyen személy szabad arra, hogy kimondjon dolgokat, szabad arra, hogy kérdéseket te-gyen fel, szabad arra, hogy saját jelentőségének és jelentéktelenségének titka-it, mélységeit megélje; szabad arra, hogy rámutasson közösségi megakadásokra, olyan dolgokra, amelyeket szótlanul eltűrünk, hagyunk ahelyett, hogy kilépnénk, változtatnák rajta.

EVANGÉLIUMI
Az evangélium ugyanis változást munkál.Gyökeres, valódi, mindent felforgató változást. Nem kis ráncfelvarrást, apró módosítást, kis helyesbítést. Ida úgy mutatja be az életútját, úgy tesz bizonyságot az élő Krisztusról, hogy nyilván-valóvá válhat mindenki számára: valóban csak Krisztus az, aki képes megmenteni, akinél nincs lehetetlen, aki életet ad ott, ahol halál van, aki utat nyit még-is ott, ahol minden bezárul. A sorok között feltárul előttünk a szerző alázata, mert Krisztust engedi az előtérbe, Neki adja a dicsőséget azzal, hogy Ő az abszolút cselekvő a műben – és a való életben is. S miközben ötleteket ad, fontos irányokat fogalmaz meg, sokszor és sokféleképpen tesz vallást arról, hogy egyedül Krisztus által nyerhető el az üdvösség s az értelmes, kiegyensúlyozott, áldott élet e földön.

REMÉNYTELJES
Aki Krisztust mutatja be, az reményt visz a környezetébe, felmutatja a valódi, elmúlhatatlan reménységet. A változáshoz a megtérésen keresztül vezet az út. Megtaláljuk az őszinteség mellett a bűnbocsánat, a változás lehetőségeit is. A megoldás felé mutat minden szó, amely Krisztusról szól: bűnbánat, megté-rés, megújulás az az út, amelyet bejárhatunk. Az olvasót is elérheti ez a hívás. A reménység ugyanis, amelyet felmutat a szerző, nem egy optimizmus, nem egy szebb jövő megálmodása. Ez a reménység arra vonatkozik, hogy akármi is érjen, akármilyen veszteség, fájdalom ér is el, Isten azt végül mind a javamra fordítja, és végső soron minden az Ő dicsőségét fogja szolgálni. A reménység, amelyet láthatunk, kibontakozó reménység: a megújuláshoz vezető út fájdalmas részein, a szembesülés, a bűnbánat során is ott van Krisztus. És Ő vár az út végén is bennünket. Nem vagyunk egyedül sem útközben, sem a megérkezéskor.

GYAKORLATIAS
Az elméleti módon gondolkodó ember sok örömét fogja lelni e könyvben, akárcsak az, aki inkább gyakorlatiasnak tartja magát. A háttérismeret, az öszszefüggések, az érzelmi oldal feltárása után sokszor kaphatunk gyakorlati ötleteket, útmutatásokat a szerzőtől. Nem bízza csupán ránk, hogy próbáljuk alkalmazni mindazt, amit olvastunk, láttunk, hanem elénk tárja élettapasztalatát, bölcsességét, feltárja eszköztárát is előttünk. Csodálatosan bomlik ki az Értékmozaik szemlélete, gondolatisága egy olyan modellé, amely egyedi, mégis könnyen érthető, megszerethető. Ismerős gondolatokat foglal egy nagyon jó rendszerbe, amely segítségünkre lehet nemcsak az életben való eligazodásra, hanem a dolgok rendszerben való elhelyezésére is. Sok gyakorlati példa, kézzel fogható üzenet, segítség, ötlet az, amiért hálás lehet az olvasó. 

KÖZÖSSÉGFORMÁLÓ
Egy jó könyv közösséget teremt. Összekapcsolja az embereket, akik olvassák, gondolkoznak rajta, átengedik magukon, akár küzdenek, vitatkoznak is vele. Azokat, akik bárhogyan, de kapcsolódni tudnak hozzá, akik megtalálják benne magukat, el tudják helyezni saját életüket a másikhoz kapcsolódóan. Ez a mű láthatatlan közösséget is formál, mindazokat összekapcsolja, akik együtt éreznek, együtt mozdulnak vele. Ahogy a szerző mintha egy fotelben ülne és mesélne nekünk, úgy többen köré ülve mesélhetünk magunk is: „Igen, ez velem is megtörtént… Igen, ez nekem is fájt… Igen, ebben én is megéltem Isten szabadítását…” Ugyanakkor látható közösség is alakulhat belőle fakadóan: emberek kezdhetnek beszélgetni róla, akár összejárni, találkozni és megbeszélni mindazt, kit hogyan érint, ki hogyan tudja alkalmazni a benne foglaltakat. Sokféle élet, sokféle sors, sokféle megtapasztalás Krisztusról, Isten kereséséről, sokféle bizonyság. Mozaikok, amelyek összeállhatnak egy egésszé, egy képpé. Ez Krisztus teste. Ez Isten országa közöttünk. Kívánom, hogy így öltsön testet mindaz, ami a könyvben foglalt, legyen áldássá, valósággá közöttünk, a családjainkban, gyülekezeteinkben, nemzetünk életében!"

Dr. Thoma László
református lelkipásztor

Témakör: 

Nagyobb Ő * Értékmozaik - "Ida regénye" ajánlás

„Ida regénye”

 „Tökéletesen igazuk van a filozófusoknak, akik azt mondják, hogy az életet visszafelé kell megérteni. Arról azonban megfeledkeznek, hogy előrefelé kell élni.” (Kierkegaard)

Hit-idő-változás. 

Ebben a három szóban vélem megtalálni „Ida regénye” lényegét. Személyes életükön, nehézségeiken, vállalt vagy kényszerűen vállalt döntéseiken mindig a hit bizonyossága ragyog át. Nagy ívűen és kizárólag a hit szemüvegén keresztül láttatja a szerző és vele együtt láthatjuk mi, olvasók is a kisgyermekkortól, a nehéz kamaszéveken át az ifjúkor és a felnőttkor minden örömteli, fájdalmas és küzdelmes pillanatát.Olykor a gyermeki és felnőtt nézőpont izgalmas keveredésével, ám az „értékmozaikos-szemlélet” „áldott szemüvegén” át értékeli a megtörtént eseményeket. Mi magunk is felvesszük, megtanuljuk felvenni az „áldott szemüveget”, és az életbizonyságot ezen keresztül olvasni. A „Nagyobb Ő” életrajzi regény rokonságot mutat a confessio/vallomás műfajjal, ahogy már Augustinus is a megtérés és a megszentelődés perspektívájából, időtávlatból írja meg élete történetét, e könyv lapjain is ezt láthatjuk. Izgalmas kortörténeti szempontból is, hiszen a Kádár-korszak egy szeletéről, továbbá a rendszerváltás utáni időkről is képet kaphatunk.

A könyv második része, az Értékmozaik természetesen szervesen kapcsolódik a regényes bizonyságtételhez, és műfajilag ez is rendkívül változatos: keresztyén életvezetési „kalauz”, amely a legégetőbb emberi kérdéseket taglalja, néhány ezek közül: a konfliktuskezelés, a megbocsátás, a boldogság, barátság; a helyes Istenismeret, amely a helyes önismeret elengedhetetlen feltétele; az elmúlás/halál kérdésköre, a gyermeknevelés, a szülő felelőssége a helyes énkép alakulásában, a gyülekezetépítés stb. Teológiai és egyháztörténeti elmélkedés is, illetve „szöveggyűjtemény”, hiszen igen értékes tanmesék, igerészletek, imák, „receptek”, a változás és „fókuszváltás” gyakorlatias tennivalóinak listái is találhatók a műben. Mind-mind épülésre szolgálnak, valamint mindig és kizárólag a megoldásra fókuszálnak. Segíthet a könyv változni és változtatni, segít abban, hogy meglássuk magunkban a változás szükségességét – nehogy leragadjuk sokszor a magunk által felhalmozott „szeméthalomban” –, és megváltoztassuk a látásunkat mások irányába is, hogy igazi látásunk legyen.

Hogy kiknek ajánlom? Mindenkinek. Szeretettel.

                                          Földváriné Csuti Orsolya

Ritter Ida: Nagyobb Ő * Értékmozaik

"Ő nagyobb a múltunknál, a fájdalmainknál, a betegségeinknél, a csalódásainknál, a hiányainknál, a függőségünknél. Ő nagyobb a sebeinknél, a megnemértettségünknél, a magányunknál, a kilátástalanságunknál, a szégyenünknél. Ő nagyobb a szorongásainknál, a kétségeinknél, a félelmeinknél, az önsajnálatunknál. Ő nagyobb a világnál, Ő nagyobb a halálnál, mert legyőzte azt. NAGYOBB Ő mindennél!"

"Nekünk választanunk kell. Lehet a múlt sebeire, szemeteire nézve a mi saját, egyoldalú igazunkban, állandó békétlenségben,
belső stresszben élni, s ebből összerakni a folytonosan elégedetlenkedő, sértődött, lázadó életet, egy hatalmas szemétdombot, vagy, amiről a könyvem szól:lehet hálával tekinteni az értékes darabokra, s ezekből a mozaikokból egy töredezett bár, de értékes egésszé lenni, ÉRTÉKMOZAIKká. Ha életünk mozaikjainak edényét mi magunk szorítjuk, akkor saját árnyékunk besötétíti a azt, azonban mennyei megvilágításból sokszínű, különleges részekből összeálló csodás ”mégis-egészet” kaphatunk."

2:1-ben! A Nagyobb Ő és az Értékmozaik című könyvek egy kötetben látnak napvilágot.

Az élet és a járvány kicsit felülírta valamennyiünk számítását, így a tervezett április végi ünnepélyes könyvbemutató tolódik.

A kötet várható megjelenése 2020. június eleje. Ekkor egy szűk körben, szerény létszámú bemutatót tartunk csupán, s amikor a körülmények engedik, akkor az eredeti tervek szerint megadjuk a módját. Addig is a tervek szerint rövid videókkal adunk betekintést a könyv világába.

Oldalak

Feliratkozás Kezdőoldal hírcsatorna csatornájára