A világ szegényebb lenne nélküled!

Nem a véletlen műve vagy! Isten azt akarta, hogy megszüless, hogy élj - az Ő dicsőségére és sokunk örömére!

“Mielőtt megalkottalak anyád méhében, már ismertelek.”
(Jeremiás 1,5)

Elfogadva, szeretve és bátorítva lenni...- éltető víz ahhoz, hogy a bimbó kinyíljon, káprázatos virággá fejlődjön. 
Te ma kit biztatsz, kit erősítesz abban, hogy nélküle szegényebb lenne a világ?...arra, hogy képes megcsinálni, elérni? ...arra, hogy ne adja fel álmait? ..., arra, hogy...

Mondd el neki, ha már régóta tervezed! Mondd el annak, aki épp szembejön veled!
Mondd el, ne várj a különlegesen megtervezett alkalomra, mert az alkalom épp attól lesz különleges, hogy elmondod neki! Legyél te az öröm, a tejszínhab más(ok) életében! Légy áldáss@ - ma is! 

Szeretném neked ma elmondani, neked, aki épp most e sorokat olvasod, hogy a világ szegényebb lenne nélküled, jó, hogy vagy, az Úrnak terve van veled, igen Veled is, drágának és becsesnek tart, és küldöm Neked is a Chesterton-idézetet

Legyen áldott, örömteli napod!

Rólunk szól

Mélység, magasság, öröm, szomorúság, veszteség, ölelés, boldog házasság, válás, siker, rang, hírnév, függőség, hozott és szerzett sebek, kapott és okozott fájdalmak, vélt vagy valós sérelmek, tudattalan szocializációs batyu, érzelmi hátizsák – ezt mind megtalálható a számunkra nem régiben felfedezett filmsorozatban. Jó szívvel ajánlom – mindenkinek!

Úgy vélem, ez nem egy szokásos film. És meglehet, rajtam kívül már mindenki látta is, nem vagyok jó új filmek, premierek tekintetében, a TV-, moziműsor követésében pedig különösen nem. Látszik is, hiszen 2016-os e remek sorozat.

Miért is magával ragadó? Mert nem csöpögős, hanem a valós életet mutatja be, annak nehezeit és örömeit, és azt, hogy mindig van reményteli tovább, ha az ember jól akarja látni. És van döntési lehetőségünk. Kell hozzá a család, a közösség.
Miközben szórakoztató, nem a felszínen mozog, SŐT! 

Nem az mutatja be, hogy mindig minden rendben van, hanem azt, hogy mindig mindent rendbe lehet hozni!

No és a dramaturgiája, a rendezés, a mozaikos szerkesztés, az idősíkok váltogatása egyszerűen lebilincselő. A forgatókönyv legjobb tulajdonsága az, ahogy két idősík kommunikál egymással.

Szűk keresztmetszetet tekintve három testvéren és egy házasságon keresztül mutatja be a film az élet rejtelmeit, tágabb horizontban pedig sok ember életét, baráti, testvéri és egyéb kapcsolatokat.

Az élet olyan egyszerű valójában, mégis annyira bonyolult, mert bonyolult az emberi lélek. Valakinek csak annyi, hogy megházasodik és kész. Van, akinek pedig komoly fájdalom, mert elfojtott levegőt hordoz benn. (Nem fejtem ki, nem szpojlerezek.) Van, aki csak úgy vesz egy kutyust, és van, aki fájdalmas könnyekben tör ki már a négylábú gondolat hallatán is. Kívülről mi látszik? Egy esküvő, ami csodaszép…. és egy kutya, aki annyira barátságos, hűséges… milyen ostoba – gondolhatjuk a felszínen - , hogy sír és fél valaki egy ilyen klassz dologtól…no de mi van a lélek mélyén? Mit rejtenek érzelmeink, kéretlen szocializációs batyunk összegabalyodott szálai?

A film feliratos változatban a Disney Chanel-en tekinthető meg, az 1. évadot itt néztük végig. Nem akartam elhinni, hogy egy ilyen fantasztikus film nincs szinkronos változatban, akkor fáradságot nem kímélve kutatni kezdünk: és igen, a sorozatok.net-en (azt sem tudtam, hogy ilyen létezik) magyar szinkronnal is megtalálható. „Véletlen” akadtunk rá, mondanom sem kell, de a top 5-be bekerült.

Említett film nagyon alapvető dolgokat tárgyal. Ráadásul nem fél egészen mélyre ásni – terápiás íve/hatása – kinek mi - nyilvánvaló.

A film nagy erénye a karakterek kidolgozottsága. Aki még pár soros szpojlert sem szeretne, az ne olvassa a következő 5-6 sort! Azaz: „Három testvér, három különböző életút: az extra túlsúllyal küzdő Kate (Chrissy Metz), akinek ez személyiségét alapvetően meghatározza. Csupaszív, nagy empátiával bír, de magával nehezen tud mit kezdeni. A színész hatása a hasonló gondokkal küzdő nézőkre mégis terápiás erejű. A jóképű Kevin (Justin Hartley), aki a pilotban – éppen születésnapján – felmond a bugyuta szitkom főszerepében, 36 évesen üresnek érzi az életét. Randall (Sterling K. Brown), a jómódú kétgyerekes családapa éli a keleti parti felső középosztály életét, de éppen születésnapján megismeri igazi apját.” (filmtekercs.hu)
Szpojler vége!

Lenyűgöző a szülői minta, az orvos magatartása, a testvérek kötődése - a hibázni tudás, az egymást MÉGIS segítő talpraállás, támogatás, az őszinte (és nem a megjátszott, másoknak tetszeni akaró, kötelességből való) szeretet.

Ja! és hogy mi a film címe? Rólunk szól – igen, rólunk szól, valamennyiünkről, és ez a címe, ez nem a sztorim része. Angolul: This is us - a sorozat rengeteg pozitív kritikát kapott, számos jelentős díjra jelölték, és 36 különböző díjat kapott. Nagyon megérdemelten.

Ha csak egy valaki elkezdi nézni a sorozatot, megérte megírnom a bejegyzést, azonban bízom abban, hogy annak az egynek lesznek nézőtársai, akik ugyanígy továbbadni akarják az élményt, egész egyszerűen mert nem lehet magunkban tartani, és ők is örömtovábbadók szeretnének lenni.

Legyen élménnyé, áldássá, „levegőkiengedéssé” minden epizód!

A megosztásokkal is jó hírét vihetjük!

(Az eddig megtekintett 2 évadért tudok garanciát vállalni,a többi négy még előttünk. Beosztjuk, mint a legjobb falatot, húzzuk, hogy mind tovább tartson az élmény!)
Neked van tapasztalatod a filmről?

/A képek forrása: fmc.hu , filmtekercs.hu/

Bikal - Puchner kastély

1999 tavaszán házasodtunk össze. Felejthetetlenül felemelő élmény mind a mai napig. Minden nagyon egyszerűen történt cicoma, felhajtás nélkül, diszkrét eleganciában. 

Nászutat nem terveztünk, nem volt „kedvünk”, „tehetségünk”. Ilyenkor, az esküvőszervezés idején kérdezgetik sokan, milyen lesz a ruhád? A csokrod? A meghívó? Hova mentek nászútra? … stb. 

Az egyik csupaszív, mindig mindenkinek örömet szerző nagynéném meglepett bennünket. Azt mondta, olyan nincs, hogy valaki ne menjen nászútra… Ötödéves egyetemista voltam ekkor, és egy csütörtöki nyelvészeti órám után indultunk is a Dunántúlra. Később mondta az egyik tanárom, hogy felejthetetlen élmény neki, mert nem gyakran jelentik be a funkcionális nyelvleírás óra után, hogy: „Tanárnő, nem jövök jövő héten, mert nászúton leszek.” 

Bikalra mentünk, a Puchner Kastélyba, oda szólt az ajándék. Akkoriban újították fel a régi mezőgazdasági tsz épületét újra eredeti pompájába – valóban meseszép volt. És akkor, 1999-ben láttuk a jövőbeli tervet, mit álmodott meg a tulajdonos. 

Mi pedig ott, akkor eldöntöttük, ha lesz lehetőségünk, elhozzuk ide majd a gyermekeinket. Igyekeztünk úgy gazdálkodni, tervezni, hogy megvalósulhasson. Családi hagyománnyá lett. Noha maradtak ki évek, nem minden esztendőben jutottunk el, de amikor csak tehettük, beillesztettünk egy háromnapos kiruccanást. Láthattuk, hogy növekszik a birtok évről évre. Először a kisfiúkkal mentünk vissza, azután a nagyfiúkkal, egyszer voltunk csak öten – mind a három gyermekkel, és három év pandémia miatti kihagyás után, most hárman élveztük az immáron újra bővült és szépült középkori falut és reneszánsz várost Baranyában. 

Szívmelengető hagyománnyá lett ide vissza-visszatérni. Bővült a birtok, s Isten kegyelméből bővülhettünk mi is.

Ajánlom mindenkinek a birtok látogatását (szállás igénybe vétele nélkül is látogatható a birtok és a wellness), páratlan a wellness-részleg /minden korosztály részére/, gasztronómiailag is különleges élmény – tökéletes hely egy kis kikapcsolódásra.

Nincs most házassági évfordulónk, csak a múlt heti ottjártunkkor újra elénk jöttek a kezdeti és gyarapodó élményeink. 

A képek párnaposak – kettő kivételével. Melyik az a kettő, amelyik majd’ 24 éve készült?

Soha nem késő!

Az tud változni, aki igazán akar változni. És tudd: a vágy még nem cél, tehát hagyd abba az ábrándozást, indulj el! Változtass, hogy változz!
Adj bele száz százalékot!

Egy kis segítség – a teljesség igénye nélkül – a változáshoz: amire van ráhatásom, és amire nincs. Mit tehetek?

 1. Amin tudok változtatni, tehát lehetőségként kezelem, megoldási szemlélettel állok hozzá:

 • a gondolkodásmódom,
 • a szemléletmódom,
 • a hozzáállásom,
 • a fókusz,
 • a szavaim,
 • a szokásaim,
 • a viselkedésem,
 • az időbeosztásom,
 • a fegyelmezettségem.
 • És még?

2. Amin nem tudok változtatni, tehát nem problémaként kezelem, hanem tényként állok hozzá:

 • az életkorom,
 • a rokonaim,
 • a származásom,
 • egyes testi adottságom,
 • mások gondolatai és érzései,
 • a múlt eseményei,
 • az időjárás.

A változtatás folyamatában sem vagyunk egyedül, kérhetünk minden nap bölcsességet felülről:

„Uram, adj türelmet,
Hogy elfogadjam, amin nem tudok változtatni,
Adj bátorságot, hogy megváltoztassam,
Amit lehet, és adj bölcsességet,
Hogy a kettő között különbséget tudjak tenni!”

 

Az alábbi részlet a Rtter Ida: Nagyobb Ő - Értékmozaik című könyvből való. Bővebben: itt. A könyv megvásárolható.

Ritter Ida elérhetőség, YouTube-oldal.

MÉGIS virul

Virul. A felülről táplálkozó, a vertikális kapcsolatban élő.

Nem azt jelenti, hogy nincs nehézsége, vagy baj a háza táján, hanem: egyszerűen virul, mert oka van rá.

A nehéz és örömteli napok jönnek-mennek, szűkölködhetünk vagy bővölködhetünk, de a körülményeink ellenére MÉGIS virulhatunk.

 

 

A kép forrása: internet

MÉGIS-virág

 Tél, hideg, száraz levelek, mégis kivirágzott - a házunk előtt. Fehér hunyor.
A másik: hagyma elfeledve, szárazon, besárgulva, MÉGIS kihajtott, és meseszépen virágzik.

Lehet, hogy ma száraz és esélytelennek tűnik, hogy ott valaha élet lesz, hiszem azonban, hogy lehet a "romból" MÉGIS-egésszé lenni.
Nekünk is, valamennyiünknek.

Ne a hullámokra nézz, hanem felfelé dioptriás, széles horizontú szemüveggel - láss!

És ez így igaz életünkre is:
"Az élet, ha nagy gyűrődések után is, valahogy mindig kisimul. (Szabó Magda)

Sajtos-tejfölös csirkemell őzgerincformában sütve

Kaptam ezt a receptet még évekkel ezelőtt - továbbadom. Nagyon egyszerű, gyors és fantasztikusan finom. Családi kedvenc.
Én annyit módosítottam, hogy zabpehelyliszttel és mozarellával készítem.
Jó étvágyat! 

A receptet csatolom az érdeklődőknek.
Az IGÉt nektek küldöm mind, akik olvassátok!

Kórház színű macarone

- Csanád, amikor meglesz az anatómia szigorlatod, kérhetsz tőlem valamit - ajánlotta fel az egyik nagyon kedves barátnőm.
- De jóó! Taníts meg, légyszi’ macarone-t sütni!

Történt ugyanis, hogy említett barátnőm gondolt egyet pár hete: kipróbálja a macarone-sütést. Aminek más nagy előkészületek után áll hozzá, az neki pikkpakk elsőre fantasztikusan sikerült, és nemcsak a receptet, hanem a lelkesedést is továbbadta! 
Így és ilyen gyorsan terjedjen minden, ami jó!!! 

Ma délután volt az ideje a sütéstanulásnak!
Lépésről lépésre követtük, amíg pihentünk a munkafázisok között, addig társasoztunk, és csodaszép kézműves csészéből fogyasztottunk feketelevest.

Köszönjük, felemelő volt! Mindenkinek hasonló “szent péntek délutánokat” kívánok!

Áldott új esztendőt!

Hármasban töltöttük az év utolsó napját. Régebb óta fiatal fiaink saját köreikben búcsúztatták az óévet. Mi itthon hálát adtunk, társasoztunk, játszottunk, filmet néztünk, közösen főztünk. Olyan édesen tüsténkedett (ma is) a legkisebbünk. Ő terített, és éjfélig fennmaradhatott. Ez igazán nagylányos dolog! Együtt énekeltük a Himnuszt, kocintottunk. Reggel pedig hálát adhattunk, hogy ezt is megérhettük: 2023 első reggelét. Nem kezdődhet másként az év, csakis az Úr jelenlétében - úrvacsorával, áldással. Vele, Benne elrejtve jó útnak indulni.

A világ sokfélét kínál, mindig valami újat remél, új kezdetet ígér, nagyszerűt vár.
Ehhez kiváló lehetőség egy újévi fogadalom - ismerhetjük a több évtizedes hagyományt.

Van új kezdet, van más élet, de ennek kezdete nem az újév napjához köthető, hiszem; hanem ahhoz a naphoz, amikor életünk hajójának parancsnokául az Élet Urát választottuk, elfogadjuk Őt kormányosul. S ha el is hajózunk, tudjuk, hova kell visszatérni. Nem kell várni egy újabb esztendőig.

Bár sokfélét kínál a világ, ígéretes terveket sejtet, azonban hiszem és vallom, hogy Krisztus a jövő! Lehet, hogy nehézség ér, meglehet öröm, egy biztos, ha az Úr az életünk fundamentuma, akkor képesek leszünk Rá nézve ezt is, azt is Tőle elvenni, s tudhatjuk: az örömöt mebecsüljük, örvendezünk, a nehezet pedig a javunkra fordítja, mert az Istent szeretőknek minden a javára válik.

Éppen ezért hiszem, hogy az Ő szava vezérfonala életünknek, ha Rá figyelünk, nem tévedünk el. Hiszem Isten szól hozzánk, bátorít, erőt, feladatot, reményt ad.
Erre az évre már több igét is kaptam, megosztom azt, amely elsőként érkezett hozzám 2023-ra.

"Én, az ÚR, elhívtalak az igazságért, én fogom a kezedet. Megőrizlek, és benned ajándékozom meg szövetségemmel népemet, világosságommal a nemzeteket. 7Nyisd meg a vakok szemeit, hozd ki a börtönből a foglyokat, a fogházból a sötétben ülőket!" (Ézs.42,6-8)

Kívánok ezekkel a sorokkal, a fenti igével áldott, békés, reményteljes, Istentől kapott feladatok elvégzésében bővelkedő, értékes változ(tat)ásokban gazdag új esztendőt valamennyiünknek! ❤

Te milyen vezetést, igét kaptál erre az évre?

A valódi karácsony - van lehetőség a szabadságra

Mindenki sürög-forog, karácsonyra készül. Karácsonykor ajándékozunk, családot, ismerősöket látogatunk. Közösségben vagyunk. És ajándékozunk.
Miért? Mert Isten ajándékozta magát nekünk, s Fiának a születésnapját ünnepeljük, a fókuszban tehát Ő van, aki mindig ad, törődik, irgalmaz, megsegít, oltalmaz - bűneink ellenére, MÉGIS.

A karácsony sokaknak öröm, sokaknak kötelesség, van, akinek kényszerű teher, mert adni kell... a legtöbbeknek talán (remélem) öröm.
Sokaknak azonban nehéz most. Nehéz azoknak, akik épp szerettüket veszítették el, azoknak, akik szűkösebben vannak. De a legnehezebb, hiszem, azoknak, akik egyedül, magányosan vannak.

A fenti gondolatok, valamint a magányosok, az egyedül lévők, a szükségben lévők jártak a fejemben, s arra gondoltunk, a magunk környezetében megvidámíthatjuk őket.

A férjem börtönben is szolgáló lelkipásztor, s átérezve a rabok szentesti, karácsonyi helyzetét, megindult a lelkem. Tettünk egy felhívást a gyülekezetben vasárnap, hogy akit Isten indít, Írjon egy személyes hangú levelet a börtönben levő embertársainknak.
Kapnak egy tisztálkodási csomagot, s készítettünk mellé egy lelki csomagot, amelybe egy Bátorító Mai igét, édességet és ezeket a személyes leveleket tettük. Egyet idemásolok, bár mindegyiket is ideteheném.

Annyira megérintett, reménységgel vagyok, hogy a címzettjénél jó célba ér. Imádkozzatok ezért velünk! Imádkozzunk a szükségben lévőkért, hogy új életet nyerhessenek, a rabság ellenére MÉGIS teljes szabadságot - és tegyük meg a magunk részét, ki-ki a maga környezetében!

Bizonyára sokakat lepünk meg ezzel-azzal, mi is kapunk ajándékokat biztosan, de azt is hiszem, hogy mennyei perspektívából nézve ezen levelek, kis csomagok a legnagyobb ajándékok, valóban életmentők! Hála ezért Urunknak és köszönet a gyülekezeti testvéreknek!
Nem késő még mindenkinek egy-egy magányos embert meglepni egy üzenettel....

Íme az egyik levél:
(A levél írója tudtával közlöm, te is elküldheted valakinek, ha Isten erre indít)

"Kedves Megváltott Életű Barátom!
Ismeretlenül ugyan, de nagy szeretettel írom e sorokat Neked, mert szeretném elmondani, hogy Rád gondoltam ma. Arra, hogy nagyon magányos vagy. Távol a szeretteidtől, a családodtól, a barátaidtól, a megszokott környezetedtől. Lehet, hogy önvád mardos, lelkiismeretfurdalásod van, lehet, hogy csalódtál, becsapottnak érzed magad, nem erre számítottál. Biztos vagyok benne, hogy legbelül érzed, valami nem stimmel, hiszen valamiért most ott vagy, ahol, egyedül, elzártan. Szeretnélek most bátorítani, és elmondani, van kiút!

Bízom benne, hogy szüleid, vagy közeli szeretted szeretetét átélhetted valamikor, átéled most is! Képzeld el, hogy van valaki, aki náluk is sokkal jobban szeret téged! Van valaki, aki annyira szeret, hogy el sem tudod képzelni! A mi Mennyei Atyánk, Mindenható Istenünk! Az a jó hírem, hogy Neki mindent őszintén elmondhatsz, előtte nem kell szégyenkezned, hiszen ismeri a szívedet, pontosan tudja, mi zajlik benne, és kész megbocsátani mindent! Már akkor ismert, és szeretett, amikor édesanyád még azt sem tudta, hogy a méhében megfogantál. Nem véletlenül születtél meg, hanem azért, mert Ő így akarta, terve van veled. Tudja, hogyan nőttél fel, látta, amint nehéz helyzetekben voltál, ismerte az örömeidet. És most is melletted áll, soha el nem múló szeretettel ölel!

Csak arra vár, hogy végre megbánd, hogy a bocsánatát kérd őszinte szívvel, és kitárt karjaiba omolj. Ő soha nem fog szeretetet színlelni, becsapni, Ő csak vezetni szeretné a Te életedet. A jó irányba. Az örök élet irányába.
Tudnod kell, hogy a te életed is megváltott, Jézus miattad is meghalt a kereszten. Minden bűnödet eltörölte ezzel! Igen, MINDET! Igen, azt is, ami miatt itt vagy. És az azt megelőzőeket is, sőt amiket azóta elkövettél azokat is! Mi több, amit holnap elkövetsz majd, azokat is! Isten csak a megbánt bűnöket tudja megbocsátani! Van szabadságod ezt ma, még ma megtenni, s Benne, Általa új életet nyerhetsz!

Kívánom, hogy elhidd, ez az Ünnep lehet a legszebb itt, és most Neked! Ha beengeded Jézust a szívedbe, rabságban ugyan, de mégis lélekben szabadon élhetsz tovább! Hiszem, hogy így lesz, és amikor kiléphetsz ezen az ajtón, beléphetsz egy új élet kapuján! Áldott Karácsonyt!
Ma így imádkozom veled:

„Uram, néha olyan nehéz… Olyan sok teher nyomja a lelkemet… Olyan sok seb várja bennem a gyógyulást. De köszönöm, hogy Te eljöttél ebbe a világba, a legelső karácsonyon emberbőrbe bújtál, hogy testközelből érezd, milyen is embernek lenni. Kérlek, jöjj el ide, ahol most vagyok, a családomba, és a lelkem minden bezárt szobájába is ezen a karácsonyon! Állítsd helyre a megtört kapcsolataimat, gyógyítsd be a lelki sebeimet, segíts megbocsátani, és úgy szeretni, ahogyan Te szeretsz minket! Köszönöm, hogy érkezel. Köszönöm, hogy az én életemben is csodát teszel. Várunk rád, Jézus. Ámen.”
Szeretettel, Anikó"

Oldalak

Feliratkozás Kezdőoldal hírcsatorna csatornájára