receptek

Házi félbarna kenyér és variációi

A félbarna kenyér receptje:

  • 360 ml víz
  • 1,5 teáskanál só
  • 1,5 teáskanál cukor
  • 300 gr teljes kiőrlésű liszt (ebbe számolom a magokat, pelyheket, ha teszek bele)
  • 300 gr fehér liszt
  • 1 db kicsi burgonya megfőzve (ha nincs kézbél főtt krumpli, 2-3 ek. tökmag-/olívaolajjal vagy bármilyen zsiradékkal helyettesíthető)
  • 2,5 dkg élesztő

Dagasztani, keleszteni, 180 C-on előmelegített sütőben kb. 30 percig sütjük 180-200C-on.

Erdélyi rakott káposzta

Nagyon egészséges, tartalmas, ízletes és laktató, egyszerűen a család kedvence és megunhatatlan! Ez a mennyiség 4 felnőttre és egy kisgyermekre kétszer volt elegendő ebédre. 

Hozzávalók:

2 kg savanyú káposzta

1 kg darált hús

1 nagy fej vöröshagyma

1 bögrényi bulgur (rizs is megfelelő)

20-30 dkg füstölt kolbász

500 gr tejföl

Burgonyás pogácsa

A burgonyás pogácsa a család nagy kedvence. Nagyon ritkán készül úgy, hogy tudatosan pogácsasütés céljából főzzek burgonyát. Sokkal inkább kimaradt krumplipüré újrahasznosításaként készítjük, s megesik, hogy nem is azonnal. Ha egy vasárnapi ebédből kimarad a burgonypüré, nagyon gyakran lefagyasztom, hogy alkalmas időben jó kis pogácsa készüljön belőle.

Íme a recept:

3-4 evőkanál langyos tej

fél evőkanál só

egy evőkanál cukor

30 dkg főtt, áttört burgonya (sós vízben főzve)

45 dkg liszt

Címke: 

Pizza és pizzamuffin

Megosztottam sztoriban a család tegnapi ebédjét, és nagy sikere lett, az elkészítési silabuszt is kértétek. Szeretettel osztom meg az érdeklődőkkel, íme a pizzatészta receptje:

180 ml tej

180 ml víz

fél evőkanál só

2 evőkanál cukor

60 dkg liszt

2-3 evőkanál olívaolaj

2,5 dkg friss élesztő (vagy e mennyiségnek megfelelő porélesztő)

A paradicsomalap: sűrített paradicsom, pizzakrém, kevés ketchup, só oregano - összekeverni

Címke: 

"Jólnevelt" recept

„Végy hatvan rész szeretetet,
harminc türelmet, s miután
kilenc-résznyi bölcsességgel
lassan, lassan elkeverted,
…Így lesz „jólnevelt” a gyermek.”
                          (Füle Lajos: Recept)

„Neveld a gyermeket a neki megfelelő módon, még ha megöregszik, akkor sem tér el attól.” (Példabeszédek 22:6)

Az alföldiek egyik kedvence: a tejespite

Az érzés, amikor az ember fáradtan ér haza, s a középső kamasz nebulója "betegszabadságon" lévén terített asztallal és frissen sütött tejespitével várja a családot, leírhatatlan.

A család egyik megunhatatlan kedvence:
35 dkg liszt
1 csipet só
4 evőkanál cukor
2 tojás
2-3 evőkanálnyi olaj
1 liter tej

Az alapanyagokat gépi turmixszal alaposan (habosra) kikeverjük, kiolajazott (sütőpapír) magasfalú, nagyméretű tepsibe öntjük, s kb.20-30 perc alatt 180-200C-on aranybarnára sütjük. Porcukorral, baracklekvárral tálaljuk. Jó étvágyat!

Bálint névnap novemberben

Ma Bálint fiunk névnapját ünnepeltük. Igen, novemberben. 17 és fél éve döntöttünk így, mert nem szerettük volna február 14-én „főszezonban”, dömping idején tartani névnapját, mert ez a Valentin-őrület megterhelő, elveszi az ünnep lényegét, így kerestünk egy másik Bálint-napot a naptárban. Szépen, csendesen, szolidan megültük.

Ahogy az ilyenkor szokás, az ünnepelt kedvence készül ebédre, vacsorára is. Így ma sütőtök krémleves, rakott karfiol volt ebédre, vacsorára pedig tonhalas, sajtos szendvics és mascarponés-nutellás, illetve vaníliapudingos gofri. (Recept ld. lenn)

Tavasz van!

Tavasz van. Napsütés, virágok, nyugalom, homokozás, fagyi....és azt hiszem, gasztronómiailag sem volt haszontalan a mai nap.
A félbarna kenyér receptje:
360 ml víz
1,5 teáskanál só
1,5 teáskanál cukor
300 gr teljes kiőrlésű liszt (ebbe számolom a magokat, pelyheket, ha teszek bele)
300 gr fehér liszt
1 db kicsi burgonya megfőzve
2,5 dkg élesztő
Dagasztani, keleszteni, 180 C-on előmelegített sütőben kb. 30 perc.

Feliratkozás RSS - receptek csatornájára