Pizza és pizzamuffin

Megosztottam sztoriban a család tegnapi ebédjét, és nagy sikere lett, az elkészítési silabuszt is kértétek. Szeretettel osztom meg az érdeklődőkkel, íme a pizzatészta receptje:

180 ml tej

180 ml víz

fél evőkanál só

2-3 evőkanál cukor

60 dkg liszt (ebből 10-15 dkg teljes kiőrlésű)

2-3 evőkanál olívaolaj

2,5 dkg friss élesztő (vagy e mennyiségnek megfelelő porélesztő)

A paradicsomalap: sűrített paradicsom, pizzakrém, kevés ketchup, só oregano - összekeverni

A hozzávalókat összegyúrjuk, dagasztjuk, majd pihentetjük, kelni hagyjuk. Mivel nagy mennyiségben, és gyakran készítek pizzát, kenyeret, kalácsot, én a kenyérsütő gép dagasztó programját használom, ez dagasztással, kelési idővel együtt 1 óra 50 perc. 

A megkelt tésztát 24 darabra vágom késsel (felezgetéssel: először kettőbe vágom, majd azt osztom négyfelé...és így tovább), majd a 12 darabos - előre kiolajozott - muffinsütöbe helyezem. Megkenem a paradicsomos alappal, s tetszés szerint gazdagítom. A képen látható pizzafalatkákon kolbász, hagyma és sajt található, ízletes magyaros "falatkák" lettek. De sonkával, kukoricával...bármivel készíthetjük. A tetejére a sajt ízlés szerinti mennyiségben kívánkozik.

Én a tegnapi ebédhez megfeleztem a tésztát, és 12 db muffint sütöttem, a másik feléből pedig a legnagyobb, hagyományos tepsimben egy nagy családi pizzát. 

A pizzamuffinok íze tulajdonképpen olyan, mint a pizzáé, csak így formában sütve mégis más lesz a tészta íze. A teteje ropogós, a tészta széle pedig álompuha, átitadódva a kolbász (a sonka...) szaftjával.

Jó étvágyat!

Címke: