istenismeret

Ki mondja meg, kik vagyunk?

"Ki mondja meg, kik vagyunk? A menő cuccaink? Az autónk? A fényes reklámok? A pénztárcánk? A rangunk? A társadalom? A cimborák? A kritikusaink? Esetleg egy közösségi oldal?

Boldogságlánc

A boldogság nem szerzés, mértékegysége nem a forint, nem az euro.
A boldogsághoz nem kell indok, belülről fakad.
A boldogság egy állapot, döntés kérdése.
A boldogság egy döntés, lényeglátás kell hozzá.
A lényeglátáshoz jó szemüveg, az áldott, a felfelé „dioptriás”, tiszta.
A jó szemüveg felvételéhez felismerés, hogy valami hiányzik, ott benn, a legmélyén.
Az űr felismeréséhez, mely mindannyiunkban ott van, őszinteség. Magunkhoz. Is.

Gondolatok a bizonyítványosztás kapcsán

Tanévzáró volt ma a fiainknak. Az első s az utolsó tanév, amikor egy időpontban egy helyre kellett mennünk. Jó volt végignézni a türelmes diákságon, szülőkön, a gyülekezeten. Hallottunk sok elismerő szót, hálát, és okleveleket, díjakat adtak át. Johanna nagyon élvezte a várakozást, hercegnőset játszott, anyukák táskáit vizsgálgatta: a legcsillogósabbak nyertek; feltalálta magát, s amikor a felszólítottak között ismerős nevet hallott felkapta a fejét, és némán tapsolt.

Hatalmas hatalom

Hatalom: „erő, képesség, jog valaminek a megcselekvésére, végrehajtására.” (arcanum.hu)

Jézus mondja: "Nekem adatott minden hatalom mennyen és földön.”(Máté28,18)

Jézus kapott mindenre hatalmat, de ő alázatos, irgalmas, megértő, kegyelmes, nem erőszakos.

Mert az igazi hatalom az, ha a hatalom erőszakosságának lehetőségéről mondunk le. Lemondani arról a jogról, hogy ítélkezzünk, döntsünk valaki, valami felett. Nem a mai értelemben vett liberalizmusról beszélek. Nem.

Áldott karácsonyt!

Kimondhatatlanul hálás a szívem azért, hogy a mi hatalmas Urunk, Mennyei Atyánk elküldte Fiát értünk, hogy lehetőségünk legyen Őt választani, s Általa megszabadulni az örök halál rabságából. Isten ajándékozó szeretetét éppen ezért nem lehet eléggé autentikusan szavakba önteni, mert ügyetlenek a szavak. Az Ő mérhetetlen szeretetének ünnepe karácsony, annak a SZERETETnek, aki lehajol hozzánk céltévesztett emberekhez, bátorít, biztat, értékesnek tart.

Az alábbi ige-, vers-, dalcsokorral kívánok mindannyiunknak áldott, békés Krisztus születése ünnepet!

Új divat: a grincs, de nálam nyerőbb nincs, mint a karácsonyfa

Újabb divatőrület: impozánsnak, mutatósnak tűnő lakásdísz, ami tudatosan szembemegy karácsony eredeti jelentésével, lényegével!

A grincsfa az idei évben kezdte fénykorát élni hazánkban. Számos háztartást díszít ez a mutatós, ám az ünnep fényét elhalványító dísz. Az eredtéről, jelentéséről kicsit bővebben:

Ünnepi előkészületek..., de hogyan?

A karácsonyt megelőző várakozás az advent (’eljövetel’) a keresztény kultúrkörben a karácsony napját (december 25-ét) megelőző negyedik vasárnaptól (görög katolikusoknál hatodik vasárnaptól) karácsonyig számított időszak.

A latin „adventus Domini” kifejezés annyit tesz, hogy ’az Úr eljövetele’.
A karácsonyi ünnepkör advent első napjával kezdődik, és vízkeresztig (január 6-ig) tart. Advent első vasárnapja, egyúttal az egyházi év kezdetét is jelenti. Advent első vasárnapja mindig november 27. és december 3. közé esik, míg a negyedi, az utolsó vasárnap december 18. és 24. közé.

Akkor, amikor...

Amikor már nem az ész, az egó, az én ül életünk trónján, hanem az Alkotója. Akkor

A vágyak már halkabbak, a célok, a feladatok egyértelműbbek, a billentyűzet, a (táv)irányító Isten kezében van. Akkor

„Már hallgat a szív.
Fölhangosulnak Isten léptei.”
(Zelk Zoltán: Akkor)

Kattints a kisfilmre, megéri!
https://www.youtube.com/watch?v=DjNg3jjFnZA&t=9s

Isten örök hűsége és irgalma

"Ujjongj, meddő, aki nem szültél, vígan ujjongj! Örvendj, aki nem vajúdtál, mert több fia lesz az elhagyottnak, mint a férjes asszonynak! - mondja az ÚR.

Széles helyet keress sátradnak, feszítsd ki sátorponyváidat teljes szélességükben! Húzd meg köteleidet, erősen verd le cövekeidet!

Mert jobbra is, balra is terjeszkedni fogsz, utódaid a népek örökébe lépnek, és elpusztított városokat telepítenek be.

Ne félj, mert nem vallasz szégyent, ne pironkodj, mert nem ér gyalázat! Ifjúkorod szégyenét is elfelejted, özvegységed gyalázatára nem emlékezel többé.

Csodálatos szeretet

Tegnap egy olyan filmet néztünk, amire kamaszfiaink (mert ugye tudjuk, hogy a kamaszoknak más az ízlésük, mint szüleiknek) is azt mondták: „megérte, nagyon tetszik.” Jó szívvel ajánlom mindenkinek! (A lenti linken meg tudjátok nézni.)

Oldalak

Feliratkozás RSS - istenismeret csatornájára