Nyelvi érdekességek/helyesírás

Hogy írjuk helyesen? Ünnepi kisokos

Szeretném még itt az elején leszögezni: ez a cikk azoknak íratott, akik szeretnék helyesen írni az ünnepeink nevét, az üdvözletet egymásnak, azoknak, akik már megkavarodtak a sokféle  írásmódban, amelyet hirdetőkön, plakátokon, közösségi oldalakon ...stb. láthatunk, de szeretnék tudni, melyik forma a helyes.

Nem, kifejezetten nem úgy élek, hogy a hibát, helyesírási hibát keresem a másik beszédében, írásában, csupán feltűnik, mint egy jó asztalosnak a ferde szög. 

Hogy írjuk helyesen? – Ünnepi kisokos

Szeretném még itt a rovat indulása elején újra és újra megerősíteni: sokak kérése, kérdése hívta életre. Nem, kifejezetten nem úgy élek, hogy a hibát, helyesírási hibát keresem a másik beszédében, írásában, csupán feltűnik, mint egy jó asztalosnak a ferde szög. Csak írj szabadon, frusztráció nélkül, ahogy eddig! Nem a te hibádat hozom ide a nyelvi kisokosba. Ja, hogy éppen talált? Az azért van, mert sok kisebb pontatlanság helytelenül vésődött be, vagy annyit változott, hogy már nem is tudod, mi a helyes.

Hogy írjuk helyesen? – Ma ezt az 5 szót jegyezd meg!

Ha ezt a "betűfát" látod, akkor valamilyen helyesírási anomáliára igyekszem felhívni a figyelmet. Ha minden héten 5-10 szónak utánajárunk, nagyon profik leszünk! Az a jó hír, hogy a helyesírás tanulható, nem föltétlen a jó hallásunktól függ. Kezdjük is!

Öt gyakori, sokszor helytelenül használt szóalakra esett ma a választásom. A "nől" és a "fől" talán népi változat lehet, de semmiképpen nem normatív alak.  Íme a mai adag:

Gyorsan a gyerek haja. ✔ És nem nől. (Helytelen alak)

A magyar nyelv szépségei: 5 hasonló szópár, amit a legtöbben rosszul használnak

Hetente többször is megkeresnek barátaim, ismerőseim azzal a céllal, mondjam meg, hogyan írjuk az adott szót helyesen, amiben ő most elakadt, vagy legyek helyesírási bíró, mert kollegáival fogadtak. Legtöbbször azonnal tudok segíteni, de ha valami kacifántosabb a „feladvány”, mondjuk egy sokszorosan összetett, hatszorosan tagolt, elválasztott…stb. földrajzi név, akkor biztos, hogy előkapom az Akadémiai vagy az Osiris lexikont, helyesírási szabályzatot.

Feliratkozás RSS - Nyelvi érdekességek/helyesírás csatornájára