A magyar nyelv szépségei: 5 hasonló szópár, amit a legtöbben rosszul használnak

Hetente többször is megkeresnek barátaim, ismerőseim azzal a céllal, mondjam meg, hogyan írjuk az adott szót helyesen, amiben ő most elakadt, vagy legyek helyesírási bíró, mert kollegáival fogadtak. Legtöbbször azonnal tudok segíteni, de ha valami kacifántosabb a „feladvány”, mondjuk egy sokszorosan összetett, hatszorosan tagolt, elválasztott…stb. földrajzi név, akkor biztos, hogy előkapom az Akadémiai vagy az Osiris lexikont, helyesírási szabályzatot.

Látva továbbá a köztereken a táblákat, a sajtót, sorolhatnám…, arra jutottam, hogy biztosan lesz, aki örömmel veszi, ha alkalmanként egy kis nyelvészeti érdekességgel, vagy egy kis nyelvhelyességi, helyesírási kisokossal rukkolok elő. Olyan szép, tartalmas, sokrétű a mi magyar nyelvünk, annyi rejtett titok, kincs van benne, nézzünk a mélyére, s ha már adatott, használjuk jól, helyesen, még szabatosabban.

Szóval ez a kis rovat azoknak indul, akik nem tudnak igazán, de szeretnének, vagy tudnak, de szeretnének még helyesebben írni, apró részletekre is odafigyelni, továbbá szívesen csodálkoznak rá a magyar nyelv szépségére, játékára. Lesz, amikor csak tényszerűen leírok valamit, s lesz, hogy nyitottan hagyom, várva válaszaitokat. Hajrá!

Mire számíthatsz, ha ezt a piros-fehér-zöld logót látod? Egy kis nyelvhelyességi problémára, egy szó érdekes etimológiájára, vagy valami hasznos információra a folyton változó rendszerrel, a NYELVvel kapcsolatosan. Ha egy másik logót látsz, egy betűfát (ld. lenn), akkor pedig valamilyen helyesírási anomáliára igyekszem felhívni a figyelmet.

Kezdjük nyelvhelyességi problémákkal: az alábbi párokat igen gyakran keverik; igaz, csak egy árnyalatnyi (1-2 betű) az eltérés, mégis egészen mást jelent.
Mikor használod, mi a különbség az alábbi párok között? Nézd meg a lenti példákat is! Íme az 5 nagyon hasonló szópár, amit a legtöbben rosszul használnak:

1. egyelőre – egyenlőre
Egyelőre nem viszem a babámat bölcsibe, maradok itthon vele.
Még a második félidő 43. percénél is egyenlőre állt a két csapat.

2. fáradság – fáradtság
Köszönöm a fáradságodat, nélküled nem végeztem volna a feladatommal.
Nem voltam képes figyelni, annyira erőt vett rajtam a fáradtság.

3. helység – helyiség
Ebben a helységben nincs mozi, csak benn a városban.
A regisztráció a bejárat melletti helyiségben történik.

4. elől – elöl
Senki nem ült elöl a templomban, ezért kérte a lelkész, üljünk oda.
A farkas elől el kell szaladni.

5. egyhangúlag – egyhangúan
A bizottság egyhangúlag igennel szavazott.
Annyira egyhangúan beszélt a tanár, majdnem elaludtam az óra közepén.