csend

Adventi gondolatok - december 4. - Mikulásváró ötletek neked!

Folytassuk adventi lelki utazásunkat ma a Mikulásvárás témakörében!

Mi már nagyon várjuk a Mikulást! A gyerekek nagy csizmapucolásban, lázasan készülődnek. A legkisebb, biztos, ami biztos, 2 párat is megtisztított, nem bízza a véletlenre.

12 ötlet a nagy Mikulás várásához:

1. Amit mindenki tud ezer éve: tisztítsd meg alaposan a csizmádat, tedd az ablakba!

2. Viselkedj jól kedves szülő, légy példa a gyermeknek: türelmes, jóságos, kedves, s mondd el neki, ő is legyen rendes, mert csak engedelmes gyermekekhez jön a Mikulás!

Lényeges vagy csak sürgős?

Azt mondta nekem valaki a minap: „Nem, nekem nem hiányzik senki!”

Történt, hogy egy kedves ismerősömet felhívtam, mert bár találkozunk 2 havi rendszerességgel, de régebben egyrészt sűrűbben találkoztunk, másfelől képesek voltunk éjszakákat átbeszélgetni úgy, hogy azon kaptuk magunkat: már hajnalodik.

Az Úr harcol értetek

"Mert én újat cselekszem, most kezd kibontakozni, majd megtudjátok! Már készítem az utat a pusztában, a sivatagban folyókat fakasztok." (Ézsaiás 43,19-20)

„Az ÚR harcol értetek, ti pedig maradjatok veszteg!” (2Mózes 14,4)

Szavak helyett az ÉLET forrása

A napokban annyi igét kaptam, sorban egymás után. Nem írok most hozzá kommentárt, semmi gondolatot. Olyan jó, csak csendben ízlelgetni, mindet, betűről betűre. Annyira bátorítók, s mert ez maga az Ígéret, ezért reménnyel teli, megerősítő.
Szóljon tehát emberi gondolatok, szavak helyett az ÉLET, az élet, ami valóság csak úgy natúran, az igazi FORRÁS, ISTEN IGÉJE:

„Megparancsoltam neked, hogy légy erős és bátor. Ne félj, és ne rettegj, mert veled van Istened, az ÚR, mindenütt, amerre csak jársz.” (Józsué1:9)

Kívül tél, belül tavasz

Kívül hideg tél van, belül pedig tavasz, örök tavasz. Az orchideáimat mind 3 éve, a 40. születésnapomra kaptam, mintha a köszöntőim összebeszéltek volna. S azóta folyamatosan virágba borulnak, akár tél van, akár nyár. Nemcsak a nappali, hanem lelkünk virágai is ezek.

"Hej, mostan puszta ám igazán a puszta!
Mert az az ősz olyan gondatlan rosz gazda;
Amit a kikelet
És a nyár gyüjtöget,
Ez nagy könnyelmüen mind elfecséreli,
A sok kincsnek a tél csak hült helyét leli.

Tudod, hogy mit jelképez az adventi koszorú?

Talán nincs olyan ház, család, ahol ne készítenének adventi koszorút, csodaszépet, színeset, díszeset, köralakút, négyzetest, sorolhatnánk.

Ma tengernyi portéka kapható: a szép, a villogó, a csodaszép és az egészséges, a stb., de sokszor csak vesszük, azt sem tudva mi az, mire jó, esetleg: mit is jelképez, vesszük, mert tetszik, jól mutat. Így lehet ez esetleg az adventi koszorúval is. Miért kör, miért gyertya, s tényleg lila, sárga, kék, akármilyen lehet, vagy van ennek valami plusz jelentéstartalma? S tudjuk, mi az eredete, valójában mi hívta életre, s mit szimbolizál?

Ünnepi előkészületek..., de hogyan?

A karácsonyt megelőző várakozás az advent (’eljövetel’) a keresztény kultúrkörben a karácsony napját (december 25-ét) megelőző negyedik vasárnaptól (görög katolikusoknál hatodik vasárnaptól) karácsonyig számított időszak.

A latin „adventus Domini” kifejezés annyit tesz, hogy ’az Úr eljövetele’.
A karácsonyi ünnepkör advent első napjával kezdődik, és vízkeresztig (január 6-ig) tart. Advent első vasárnapja, egyúttal az egyházi év kezdetét is jelenti. Advent első vasárnapja mindig november 27. és december 3. közé esik, míg a negyedi, az utolsó vasárnap december 18. és 24. közé.

Szélcsend vagy vihar? Valami új készül!

Nagy csend, nyugalom van az életedben? Vagy inkább a szürke hétköznapok monotonitása jellemzi: a megszokott napi rutin, rohanás egyik helyről a másikra, bevásárlás, ügyintézés…? Úgy érzed semmi különös nem történik? Szélcsend van?

Vagy éppen kisebb-nagyobb problémák emésztik mindennapjaidat? Esetleg valami tragédia törte ketté az életedet, vonta el örömödet? Vihar van?

Akár így, akár úgy érzel, egy biztos:

Arról, hogy a konfliktust felvállaló az békességszerző

Nem konfliktuskerülő vagyok, hanem békességszerző. Nem haragot generáló, hanem méregtelenítő.

Pedig a keresztény embertől azt várják általában, hogy mindent tűrjön, mert az a dolga. Mások mindig jól megmondják, mi az elvárás egy valamirevaló kereszténytől.

De sehol sem írattatik a Bibliában, sőt az sem, hogy mindenkinek meg kell felelnem, sőt inkább az írattatik le, hogy jaj nekem, ha mindenki jót mond rólam.

Feliratkozás RSS - csend csatornájára