főzés

Sajtos-tejfölös csirkemell őzgerincformában sütve

Kaptam ezt a receptet még évekkel ezelőtt - továbbadom. Nagyon egyszerű, gyors és fantasztikusan finom. Családi kedvenc.
Én annyit módosítottam, hogy zabpehelyliszttel és mozarellával készítem.
Jó étvágyat! 

A receptet csatolom az érdeklődőknek.
Az IGÉt nektek küldöm mind, akik olvassátok!

Kórház színű macarone

- Csanád, amikor meglesz az anatómia szigorlatod, kérhetsz tőlem valamit - ajánlotta fel az egyik nagyon kedves barátnőm.
- De jóó! Taníts meg, légyszi’ macarone-t sütni!

Történt ugyanis, hogy említett barátnőm gondolt egyet pár hete: kipróbálja a macarone-sütést. Aminek más nagy előkészületek után áll hozzá, az neki pikkpakk elsőre fantasztikusan sikerült, és nemcsak a receptet, hanem a lelkesedést is továbbadta! 
Így és ilyen gyorsan terjedjen minden, ami jó!!! 

Képes vagy rá!

Sokan gondolkodnak azon: milyen jó lenne valamilyen változás. Egy jobb munkahely, kicsit nagyobb lakás, egy új konyhabútor, jó lenne álomhelyen nyaralni, fogyni, jól élni az idővel... De jó lenne! Azt ritkán hallhatjuk: "de szeretnék változni." Ahhoz azonban, hogy valamiben változás történjen, változtatásra van szükség.

Baconbe tekert szűzérmék

Mindig azt hallottam kegyermekként, hogy a szűzpecsenye milyen finom, de nagyon drága. Ezért sokáig figyelmen kívül hagytam. Mintha nem is létezett volna. Működött a rögzült előfeltételezés.

Címke: 

Erdélyi rakott káposzta

Nagyon egészséges, tartalmas, ízletes és laktató, egyszerűen a család kedvence és megunhatatlan! Ez a mennyiség 4 felnőttre és egy kisgyermekre kétszer volt elegendő ebédre. 

Hozzávalók:

2 kg savanyú káposzta

1 kg darált hús

1 nagy fej vöröshagyma

1 bögrényi bulgur (rizs is megfelelő)

20-30 dkg füstölt kolbász

500 gr tejföl

Túláradó délután

Eddig is tudtam, hogy a mosogatógép az egyik leghasznosabb háztartási gépünk, de a napokban igazán a bőrünkön érezzük.

Köszönünk minden szerelő-elérhetőséget, amit kaptunk. Jöttek, elvitték, státuszunk: alkatrészre várva.

Minden nap mosogatok természetesen, nagy edényeket, üvegeket, ami nem fér be a mosogatógépbe, na de főzés és öt ember után mindent kézzel, jó kis szórakozás!

A feleségem nem dolgozik - vagy ő az élet sava-borsa?

Megérintett ez a történet. Mielőtt bárki félreértené, le szeretném szögezni, hogy a férjem nagyon megértő, soha semmi ilyet nem tapasztaltam, nálunk mindenki aktívan vállalja a részét, a feladatát a családban, hisz ez nem egyéni, hanem "csapatjáték". Nálunk is adódnak természetesen nehézségek, csak más jellegűek. Azonban azt tapasztalom, hogy  nagyon sok családban okoz problémát az egymás meg nem becsülése, az elvárások, a magától értetődő dolgok, az egyenes kommunikáció hiánya. A történet a következő:

Az alföldiek egyik kedvence: a tejespite

Az érzés, amikor az ember fáradtan ér haza, s a középső kamasz nebulója "betegszabadságon" lévén terített asztallal és frissen sütött tejespitével várja a családot, leírhatatlan.

A család egyik megunhatatlan kedvence:
35 dkg liszt
1 csipet só
4 evőkanál cukor
2 tojás
2-3 evőkanálnyi olaj
1 liter tej

Az alapanyagokat gépi turmixszal alaposan (habosra) kikeverjük, kiolajazott (sütőpapír) magasfalú, nagyméretű tepsibe öntjük, s kb.20-30 perc alatt 180-200C-on aranybarnára sütjük. Porcukorral, baracklekvárral tálaljuk. Jó étvágyat!

Bálint névnap novemberben

Ma Bálint fiunk névnapját ünnepeltük. Igen, novemberben. 17 és fél éve döntöttünk így, mert nem szerettük volna február 14-én „főszezonban”, dömping idején tartani névnapját, mert ez a Valentin-őrület megterhelő, elveszi az ünnep lényegét, így kerestünk egy másik Bálint-napot a naptárban. Szépen, csendesen, szolidan megültük.

Ahogy az ilyenkor szokás, az ünnepelt kedvence készül ebédre, vacsorára is. Így ma sütőtök krémleves, rakott karfiol volt ebédre, vacsorára pedig tonhalas, sajtos szendvics és mascarponés-nutellás, illetve vaníliapudingos gofri. (Recept ld. lenn)

Tavasz van!

Tavasz van. Napsütés, virágok, nyugalom, homokozás, fagyi....és azt hiszem, gasztronómiailag sem volt haszontalan a mai nap.
A félbarna kenyér receptje:
360 ml víz
1,5 teáskanál só
1,5 teáskanál cukor
300 gr teljes kiőrlésű liszt (ebbe számolom a magokat, pelyheket, ha teszek bele)
300 gr fehér liszt
1 db kicsi burgonya megfőzve
2,5 dkg élesztő
Dagasztani, keleszteni, 180 C-on előmelegített sütőben kb. 30 perc.

Feliratkozás RSS - főzés csatornájára