Baconbe tekert szűzérmék

Mindig azt hallottam kegyermekként, hogy a szűzpecsenye milyen finom, de nagyon drága. Ezért sokáig figyelmen kívül hagytam. Mintha nem is létezett volna. Működött a rögzült előfeltételezés.

Ám egy alkalommal rám kacsintott a boltban két szép akciós szűzpecsenye. Hasonlóképpen készítettem el, mint amikor a csirkemellet baconnel szoktam. Nagyon jól sikerült, ízlett mindenkinek, így legközelebb is vettünk. S valóban, igaz a gyermekkori tézis egyik fele: finom a szűzérme, azonban azt tapasztaltam, hogy semivel nem drágább, mint a csirkemell, a lapocka - ha az ember megfelelő boltban veszi.

Legutóbb három szép szűzérmét vásároltunk. Kicsit bevagdostam, sóztam, fokhagymáztam (porral), borsoztam, majd szeletelt nyers baconbe tekertem, üvegtepsibe helyezetem. Minimális vizet öntöttem alá, s lassú tűzön pároltam, kb. 150 fokon, egészen addig, amíg az istentisztelet tartott. Vasárnap úgy szoktam főzni ugyanis, hogy elkészítem a leendő ebédet, s minimális lángon/tűzön hagyom főni/sülni. Szóval kb. egy és negyed óráig párolódott, majd bejövetelünkkor megpirítottam. Édesburgonyával és majonézes kukoricasalátával fogyasztottuk. Fergeteges ízharmónia, csak ajánlani tudom.

Nem fogyott el mind természetesen, mindig előre is főzök. Nehéz eldönteni, hogy hidegen vagy melegen finomabbak a szűzérmék, de ha szavazni kellene, akkor néhány ponttal a hideg változatra szavaznék.

Jó étvágyat!

Címke: