a magyar nyelv

A magyar kultúra napján: Örökségül - Levél utódaimnak nemzetről, hazáról, a turulmadárról...

Idén, a magyar kultúra napján (január 22.) egy személyes élményemet szeretném megoszatni édesapám, Mészáros László tollából, amit nekünk, gyermekeinek, unokáinak írt örökségül 2008 őszén. Az írás nem rövid, de megéri elolvasni, hiszem.

Drága Gyermekeim!

Hogy írjuk helyesen? – Ünnepi kisokos

Szeretném még itt a rovat indulása elején újra és újra megerősíteni: sokak kérése, kérdése hívta életre. Nem, kifejezetten nem úgy élek, hogy a hibát, helyesírási hibát keresem a másik beszédében, írásában, csupán feltűnik, mint egy jó asztalosnak a ferde szög. Csak írj szabadon, frusztráció nélkül, ahogy eddig! Nem a te hibádat hozom ide a nyelvi kisokosba. Ja, hogy éppen talált? Az azért van, mert sok kisebb pontatlanság helytelenül vésődött be, vagy annyit változott, hogy már nem is tudod, mi a helyes.

Hogy írjuk helyesen? – Ma ezt az 5 szót jegyezd meg!

Ha ezt a "betűfát" látod, akkor valamilyen helyesírási anomáliára igyekszem felhívni a figyelmet. Ha minden héten 5-10 szónak utánajárunk, nagyon profik leszünk! Az a jó hír, hogy a helyesírás tanulható, nem föltétlen a jó hallásunktól függ. Kezdjük is!

Öt gyakori, sokszor helytelenül használt szóalakra esett ma a választásom. A "nől" és a "fől" talán népi változat lehet, de semmiképpen nem normatív alak.  Íme a mai adag:

Gyorsan a gyerek haja. ✔ És nem nől. (Helytelen alak)

A magyar nyelv szépségei: 5 hasonló szópár, amit a legtöbben rosszul használnak

Hetente többször is megkeresnek barátaim, ismerőseim azzal a céllal, mondjam meg, hogyan írjuk az adott szót helyesen, amiben ő most elakadt, vagy legyek helyesírási bíró, mert kollegáival fogadtak. Legtöbbször azonnal tudok segíteni, de ha valami kacifántosabb a „feladvány”, mondjuk egy sokszorosan összetett, hatszorosan tagolt, elválasztott…stb. földrajzi név, akkor biztos, hogy előkapom az Akadémiai vagy az Osiris lexikont, helyesírási szabályzatot.

Feliratkozás RSS - a magyar nyelv csatornájára