Hogy írjuk helyesen? – Ünnepi kisokos

Szeretném még itt a rovat indulása elején újra és újra megerősíteni: sokak kérése, kérdése hívta életre. Nem, kifejezetten nem úgy élek, hogy a hibát, helyesírási hibát keresem a másik beszédében, írásában, csupán feltűnik, mint egy jó asztalosnak a ferde szög. Csak írj szabadon, frusztráció nélkül, ahogy eddig! Nem a te hibádat hozom ide a nyelvi kisokosba. Ja, hogy éppen talált? Az azért van, mert sok kisebb pontatlanság helytelenül vésődött be, vagy annyit változott, hogy már nem is tudod, mi a helyes. A cél tehát: hogy az apróbb, tévesen rögzült helyesírási pontatlanságokat helyretegyük, az új helyesírási szabályzat változásait megnézzük!

Jöjjön most egy rövid ünnepi változat: az ünnepek táján egy kis hasznos segítség a helyesírásban is!

1. Kisbetű vagy nagybetű?
Erős érzelmi töltésük ellenére általában kis kezdőbetűvel írjuk a magasztos tartalmú, kellemes hangulatú és jelentésű szavakat is, például: béke, család, édesanya, élet, haza, szabadság, szerelem, tavasz. (A megszólítás változtathat ezen, de erről majd később!)

Kis kezdőbetűvel írjuk az ünnepek, a nevezetes napok, időszakok, a történelmi események nevét, például: a magyar kultúra napja, május elseje, március tizenötödike, nemzeti ünnep, a víz világnapja; anyák napja, farsang, hanuka, húsvét, karácsony, mindenszentek, nagyböjt, ramadán; a bécsi kongresszus, a francia forradalom, a honfoglalás, a mohácsi vész, az ónodi országgyűlés, a szabadságharc. (A magyar helyesírás szabályai, 12. kiadás; érvényes: 2015. szeptember 1-jétől.)

Ezek szerint tehát:
advent, karácsony kisbetűvel írandó.

2. Hol van pont?
Dátum írásakor pedig a pont használatára ügyeljünk! Így helyes:
2017. advent, de 2017 adventjén
2017. karácsony, de 2017 karácsonyán

3. Gyere el a jászolhoz még ma éjjel!
jászlam vagy jászolom?
jászlad vagy jászolod?
Mindegyik alak helyes.

Itt állok jászolod felett - csodálatos ének: https://www.youtube.com/watch?v=wDe3Z5s7pXY - Katt! (Énekszó 0:50-től)

4. Szilveszter vagy szilveszter?
Ünnepekről lévén szó, nem maradhat ki a szilveszter sem. Ha mint tulajdonnévről beszélünk, akkor a nagybetűs változat a helyes: pl. Szabó Szilveszter, míg ha december 31-re gondolunk, akkor kicsivel írandó: szilveszter.

5. Újév vagy új év?
Aktuális helyesírási kérdés még az új év egybe- vagy különírása. Az új év jelzős szerkezetet jelentésváltozás miatt írhatjuk egybe, ha az ünnepnapra gondolunk:
az újév tehát = január elsejét jelenti, azt az egy napot
Így ha a boldogságot nem egy napra kívánjuk csupán, hanem az egész évre szánjuk, akkor különírt alakot használjuk.
új év = egész évre vonatkozik

Akkor stílusosan:

Áldott, békés karácsonyt, örömökben gazdag új esztendőt kívánok szeretettel!