Tudod, hogy mit jelképez az adventi koszorú?

Talán nincs olyan ház, család, ahol ne készítenének adventi koszorút, csodaszépet, színeset, díszeset, köralakút, négyzetest, sorolhatnánk.

Ma tengernyi portéka kapható: a szép, a villogó, a csodaszép és az egészséges, a stb., de sokszor csak vesszük, azt sem tudva mi az, mire jó, esetleg: mit is jelképez, vesszük, mert tetszik, jól mutat. Így lehet ez esetleg az adventi koszorúval is. Miért kör, miért gyertya, s tényleg lila, sárga, kék, akármilyen lehet, vagy van ennek valami plusz jelentéstartalma? S tudjuk, mi az eredete, valójában mi hívta életre, s mit szimbolizál?

Johann Hinrich Wichern (*1808 -†1881) egy protestáns lelkész, arra törekedett, hogy a jószerivel már a kultúrától is elszakadt embereket visszavesse a hithez. A gyermekek számára alakította ki az első - modern értelemben vett - adventi koszorút, 1839-ben. Egy kocsikerék méretű, fűzfából font koszorúra négy nagyobb fehér gyertyát és - az adventi hétköznapok számának megfelelő számú - kisebb vörös gyertyát helyezett el. Örökzöld fenyővel és tobozokkal díszítette föl, valamint szalagokkal fonta körbe.

A használatának elterjedésével a fűzfából font koszorú mérete csökkent, míg végül csak négy gyertya maradt rajta, keresztirányú elhelyezkedésben. Később egy ötödik gyertya (az ún. „Krisztus-gyertya") is rákerült. A négy gyertyát szalag kötötte egybe, keresztet formálva a koszorú közepén, s a kereszt metszéspontjába került az ötödik gyertya, melyet csak karácsony vigíliáján (előestéjén) helyeztek föl.

A négy gyertyát körbe gyújtották meg az óramutató járásával ellentétesen (ez fontos!) az előestéken, jelezve, hogy az üdvtörténet mintegy „szembemegy" a történeti idővel: míg a világ tengerén kapálódzva fuldokló emberiség fokozatosan bálványimádásba süllyedve elsötétül, Isten népe, aki nem saját érdeméből ugyan, de Krisztust hordozza, egyre jobban a világossággal telítődik, mígnem testet ölt benne az igazi Világosság.

Az angolszász közösségekben gyakran vörös színűek az adventi gyertyák, amely hagyományos karácsonyi ünnepi szín ezen a területen. A kör az örökkévalóságot jelképezi, valamint azt a koszorút, amit elnyerünk, ha befogadjuk Isten Világosságát. Az örökzöld díszítés is az időbeliségbe belépő örökkévalóságra utal. A fagyöngy és a gyertyák piros színe Krisztus áldozatára emlékeztetnek, míg a „Krisztus-gyertya" fehér színe a feltámadást jelképezi. A fehér és piros szín egyben Jézus Krisztus két - isteni és emberi - természetére is utal.

Az adventi koszorút elsősorban az észak-német protestáns területeken készítették, majd Ausztriában is népszerűvé vált katolikusok köreiben is. Magyarországon főleg a második világháborút követő időben vált szokásossá, templomokban, középületekben, otthonokban adventi koszorút a csillárra függeszteni. (forráselemek egy része: karacsonytipp.com, kovacsneagi.qwqw.hu)

Érdemes ezeken elgondolkodni, s úgy elkészíteni adventi koszorúnkat, hogy megmaradjon eredeti jelentéstartalma, s esztétikus is legyen. Neked mit jelent az adventi koszorú? Egy különleges lakásdísz így az adventi időben, vagy a gyertyához, örökzöldhöz, a szalaghoz jelentés is társul?

Mi idén nagyon egyszerű adventi koszorúban gondolkodtunk. Elsődleges természetesen, hogy ne sorban, hanem körben legyenek a fehér színű gyertyák (nem a pirosat választottuk, hanem az egyszerűség jegyében a fehéret), s mi már most középre tettük a Krisztus-gyertyát, egyrészt, mert Krisztus mindig velünk van, másrészt pedig ez az 5. gyertya szimbolizálja nálunk most az örökzöldet is. Pici lányka van ugyanis a háznál, s szívesen simogatja a leveleket, rendezné át naponta a növényeket. A praktikum most ezt kívánta, de a LÉNYEG marad! Nekünk ez a koszorú jóval több, mint egy alap és 5 gyertya.

Magam úgy tartom, ha már készítünk valamit, a tiszta, eredeti forrást vegyük alapul, s ne azt, amivé a piac, a kereslet, az üzlet tette. Mert szomorú szívvel látom, milyen barbis és hellokittis (stílusérték miatt, direkt írom így), meg fekete…stb. karácsonyfa-költemények születnek, gondolom, az illik a lakásba. Nem, a karácsonyfa is mást jelent. (Erről majd egy későbbi rásomban.) Nem az a baj, ha beleviszünk valami egyedit, vagy az adott életehlyzetünknek megfelelően alakítjuk, hanem az, ha elveszíti eredeti jelentéstartalmát, a Forrást, Akire emlékeztetnie kell.

Minden gyertya meggyújtásakor énekelünk. A „Várj, ember szíve készen” és/vagy „Az adventi hírnök, friss fenyőág” című énekeket. Jó szívvel ajánlom (ld. lenn). Továbbá: az óramutató járásával ellentétesen gyújtjuk meg a gyertyákat: szembemegyünk a világ zajával, vásárlási kényszerével, az ünnep materializálódásával.

Ha már díszíti valami szép a lakásomat, tudjam a valódi értelmét. Nálad milyen az adventi koszorú? Van a koszorún túli jelentése?

https://www.youtube.com/watch?v=k6zPqTTQevw - Katt!
https://www.youtube.com/watch?v=fjc0T9F6vS0 - Katt!