Ünnepi előkészületek..., de hogyan?

A karácsonyt megelőző várakozás az advent (’eljövetel’) a keresztény kultúrkörben a karácsony napját (december 25-ét) megelőző negyedik vasárnaptól (görög katolikusoknál hatodik vasárnaptól) karácsonyig számított időszak.

A latin „adventus Domini” kifejezés annyit tesz, hogy ’az Úr eljövetele’.
A karácsonyi ünnepkör advent első napjával kezdődik, és vízkeresztig (január 6-ig) tart. Advent első vasárnapja, egyúttal az egyházi év kezdetét is jelenti. Advent első vasárnapja mindig november 27. és december 3. közé esik, míg a negyedi, az utolsó vasárnap december 18. és 24. közé.

Az adventi készület a 4. századból ered, amikor is a vízkeresztkor (január 6.) szokásos keresztelők előtt 3 hetes várakozási, felkészülési időt tartottak.
A következő században ez a várakozás átalakult: a keresztények egy 6 hetes várakozásban Jézus születésének ünnepére készültek, amely az évek során rövidült 4 hétig tartó előkészületre. 
Szokás ebben az időben adventi koszorút, a kisgyermekeknek adventi naptárt készíteni. (Erről későbbi írásaimban majd bővebben.)

Milyen legyen az előkészület?
Egyre többektől hallom, nem szeretik ezt a nagy karácsonyi ünnepet, az erre való készületet. Ja, ahogy ez manapság zajlik, el is hiszem. Sajnálattal tapasztalom, hogy az értékek eltolódnak, sokaknak gyomorgörccsel ugrik be a kép: tengernyi ajándék, túllicitálás, kötelező látogatások, kimerítő sütés-főzés, összezárva a nagycsalád 3 napra, néhányaknál  tulajdonképpen csak tűzszünet van, a „fegyver”, a megoldatlan problémák csupán az ajtóhoz támasztva vannak.

Így idegtépő nehéz lehet. Hisz mire az ünnepi asztalhoz kerülnénk, megtelik a szemünk a mindenütt látható feldíszített pompával, kiürül a pénztárcánk, mosott rongynak érezzük magunkat. Ez nem karácsony ünnepe, ez az ember ünnepe.
Isten azt kéri tőlünk, hogy „csak légy egy kissé áldott csendben, s magadban békességre lelsz!”

Próbáljunk meg elcsendesedve, nem a zajra figyelni, hanem a lényegre! A lényeg pedig, hogy Isten Fiának születését várjuk, tisztítsuk ki belső lakásunkat, tegyünk le minden ránk nehezedő terhet, s próbáljunk meg Isten szavára, az igére figyelni!

Nagyon szeretjük a kis családunkban az adventi időt. A lelkünket próbáljuk elcsendesíteni, s természetesen minden korosztály számára érthetővé, szerethetővé tenni az ünnepet. A gyermek kiskorától megérti a maga szintjén, mire készülünk, s azt teszi magáévá, ahogy a környezetét látja készülni. Mi mindig készítünk adventi naptárt, persze lelki tartalommal (holnapi írásom) is, tudatosan választunk egy áhítatos könyvet, amit esténként az adott adventi gyertya fényénél felolvasunk, átbeszélünk, imádkozunk, a legkisebbek pedig kis édességet is kapnak. Közös éneklés, verselés, játék különösen nagy szerephez jut ebben az időszakban. Sütünk is, főzünk is, takarítunk is, ajándékot is kap mindenki mértékkel, a Lényegre, a mi Urunkra, az Ő szeretetére figyelve.

Készüljünk hát lélekben, kizárva a piac s a média diktálta kényszerterheket, s az arányokat betartva lepjük meg ajándékkal szeretteinket!
https://www.youtube.com/watch?v=vX38tieZDyY