Új divat: a grincs, de nálam nyerőbb nincs, mint a karácsonyfa

Újabb divatőrület: impozánsnak, mutatósnak tűnő lakásdísz, ami tudatosan szembemegy karácsony eredeti jelentésével, lényegével!

A grincsfa az idei évben kezdte fénykorát élni hazánkban. Számos háztartást díszít ez a mutatós, ám az ünnep fényét elhalványító dísz. Az eredtéről, jelentéséről kicsit bővebben:

a grincsfa, vagy más néven manófa, mint sok egyéb szokás, Amerikából érkezett hozzánk. A Grincs egy mesebeli zöld, szőrös lény, aki gyermekkorában egy félresikerült ajándék miatt megutálta a karácsonyt, így aztán elhatározta, hogy ellopja a azt.
Bár egy kislány felnyitja a szemét, így happy end lesz a vége, mégis a történet hozadéka e negatív szimbólumokkal teli díszfa lett: a grincsfa alakja olyan, mint egy gúzsba kötött fenyő (a bűn megkötöz); a hegye lelóg (nem felfelé - Istenre mutat hanem a földre, vagy ránk, vagy egyenesen a pokolra);

A zsurló pedig - amiből általában készül -, egy hagyományosan negatív növény, egyes mesékben a negatív szereplők neve is Zsurló. Az a két fajta, amiből hazánkban kötik, mérgező (téli zsurló - súlyosan, óriás zsurló - enyhén mérgező növény). Nincs rajta gyertya, vagy világítás sem. (Szombathely-lutheran.hu)

A karácsonyfa ellenben örökzöld, felfelé mutató ágai az örök Istenre utalnak, Jézust, az örökéletet szimbolizálják, s díszei, az eredetik, az alma (gömb) s a kígyó (mindenféle lánc, füzér) Ádám és Éva bűnére emlékeztetnek, amelyektől Jézussal szabadok lehetünk, megváltást nyerhetünk! A Megváltó születését ünnepeljük karácsonykor, azt, hogy az Ő születésével egyáltalán esélyünk van a bűnös életünkből való szabadulásra, hisz volt valaki, aki szeretetből mindent odaadott értünk. A fény a fenyőfán is a világosságot s magát a testté lett Világosságot jelképezi.

Néprajzi kutatások szerint eleinte fenyőágat vittek csak a lakásba, majd Luther Márton állított karácsonyfát a fenti szimbólumok okán, de a feldíszített fa azonban egészen az 1800-as évekig nem jött divatba, utána kezdték csak a protestáns családok a szobába költöztetni az ünnepi fenyőfát. A protestáns hagyományon a katolikusok eleinte gúnyolódtak, és azon élcelődtek, hogy a protestánsok vallása a karácsonyfára épül. Nem sokáig tartott ez, hisz a 19. század végére már a katolikus családoknál is ott díszelgett a fa a nappaliban.

Legyen igazi karácsonyfa az otthonokban a valódi jelentéssel, hiszen ez túlmutat a díszeken s az értelmezésen! Áldott karácsonyra készülést mindenkinek!