Házi félbarna kenyér és variációi
A félbarna kenyér receptje:
- 360 ml víz
- 1,5 teáskanál só
- 1,5 teáskanál cukor
- 300 gr teljes kiőrlésű liszt (ebbe számolom a magokat, pelyheket, ha teszek bele)
- 300 gr fehér liszt
- 1 db kicsi burgonya megfőzve (ha nincs kézbél főtt krumpli, 2-3 ek. tökmag-/olívaolajjal vagy bármilyen zsiradékkal helyettesíthető)
- 2,5 dkg élesztő
Dagasztani, keleszteni, 180 C-on előmelegített sütőben kb. 30 percig sütjük 180-200C-on.
Az alábbi receptet szoktam variálni. Időnként kevesebb teljes kiőrlésű lisztet, vagy éppen sült hagymát teszek a tésztába. Van, hogy tepsiben sütöm egyben, van, hogy két cipóra osztva, s van, hogy a kenyérsütőben hagyom dagasztás után, s ott sül készre. Mindegyik új íz, új lehetőség.
A címlap képen látható kenyér 20 dkg teljes kiőrlésű - 40 dkg fehér liszt arányban készült, egy kis sült hagymát is adtam hozzá a dagasztás vége felé. A tetejét vízzel kentem meg.
A lenti képen látható cipók is hasonló arányban készültek hagyma nélkül, s nincs megkenve a teteje.
A harmadik képen látható formakenyér a kenyérsütőben sült.
Mindenkinek jó étvágyat kívánok!