Házi félbarna kenyér és variációi

A félbarna kenyér receptje:

  • 360 ml víz
  • 1,5 teáskanál só
  • 1,5 teáskanál cukor
  • 300 gr teljes kiőrlésű liszt (ebbe számolom a magokat, pelyheket, ha teszek bele)
  • 300 gr fehér liszt
  • 1 db kicsi burgonya megfőzve (ha nincs kézbél főtt krumpli, 2-3 ek. tökmag-/olívaolajjal vagy bármilyen zsiradékkal helyettesíthető)
  • 2,5 dkg élesztő

Dagasztani, keleszteni, 180 C-on előmelegített sütőben kb. 30 percig sütjük 180-200C-on.

Az alábbi receptet szoktam variálni. Időnként kevesebb teljes kiőrlésű lisztet, vagy éppen sült hagymát teszek a tésztába. Van, hogy tepsiben sütöm egyben, van, hogy két cipóra osztva, s van, hogy a kenyérsütőben hagyom dagasztás után,  s ott sül készre. Mindegyik új íz, új lehetőség.

A címlap képen látható kenyér 20 dkg teljes kiőrlésű - 40 dkg fehér liszt arányban készült, egy kis sült hagymát is adtam hozzá a dagasztás vége felé. A tetejét vízzel kentem meg.

A lenti képen látható cipók is hasonló arányban készültek hagyma nélkül, s nincs megkenve a teteje.

A harmadik képen látható formakenyér a kenyérsütőben sült.

Mindenkinek jó étvágyat kívánok!