Burgonyás pogácsa

A burgonyás pogácsa a család nagy kedvence. Nagyon ritkán készül úgy, hogy tudatosan pogácsasütés céljából főzzek burgonyát. Sokkal inkább kimaradt krumplipüré újrahasznosításaként készítjük, s megesik, hogy nem is azonnal. Ha egy vasárnapi ebédből kimarad a burgonypüré, nagyon gyakran lefagyasztom, hogy alkalmas időben jó kis pogácsa készüljön belőle.

Íme a recept:

3-4 evőkanál langyos tej

fél evőkanál só

egy evőkanál cukor

30 dkg főtt, áttört burgonya (sós vízben főzve)

45 dkg liszt

15 dkg zsír/margarin (kacsazsírral különösen nagyon finom)

2-2,5 dkg friss élesztő (vagy egy tasak száraz élesztő)

A hozzávalókat összedagasztjuk. (Én kenyérsütő robotrészével szoktam.) Pogácsaszaggatóval (vagy valamilyen erősebb pohárral) kiszaggatjuk, sütőpapírra helyezzük, a tetejét megkenjük tojással. (Ha nincs, akkor tejföllel.) Vagy kisütjük így natúran, vagy megszórjuk sajttal, bármilyen maggal - tetszés, ízlés szerint. A sütéshez 100 fokra előmelegítjük a sütőt, majd 8-10 percig ezen a hőfokon kelesztjük, utána 170-180 fokon aranybarnára sütjük.

 Jó étvágyat!

Címke: