Burgonyás pogácsa
A burgonyás pogácsa a család nagy kedvence. Nagyon ritkán készül úgy, hogy tudatosan pogácsasütés céljából főzzek burgonyát. Sokkal inkább kimaradt krumplipüré újrahasznosításaként készítjük, s megesik, hogy nem is azonnal. Ha egy vasárnapi ebédből kimarad a burgonypüré, nagyon gyakran lefagyasztom, hogy alkalmas időben jó kis pogácsa készüljön belőle.
Íme a recept:
3-4 evőkanál langyos tej
fél evőkanál só
egy evőkanál cukor
30 dkg főtt, áttört burgonya (sós vízben főzve)
45 dkg liszt
15 dkg zsír/margarin (kacsazsírral különösen nagyon finom)
2-2,5 dkg friss élesztő (vagy egy tasak száraz élesztő)
A hozzávalókat összedagasztjuk. (Én kenyérsütő robotrészével szoktam.) Pogácsaszaggatóval (vagy valamilyen erősebb pohárral) kiszaggatjuk, sütőpapírra helyezzük, a tetejét megkenjük tojással. (Ha nincs, akkor tejföllel.) Vagy kisütjük így natúran, vagy megszórjuk sajttal, bármilyen maggal - tetszés, ízlés szerint. A sütéshez 100 fokra előmelegítjük a sütőt, majd 8-10 percig ezen a hőfokon kelesztjük, utána 170-180 fokon aranybarnára sütjük.
Jó étvágyat!