Bikal - Puchner kastély

1999 tavaszán házasodtunk össze. Felejthetetlenül felemelő élmény mind a mai napig. Minden nagyon egyszerűen történt cicoma, felhajtás nélkül, diszkrét eleganciában. 

Nászutat nem terveztünk, nem volt „kedvünk”, „tehetségünk”. Ilyenkor, az esküvőszervezés idején kérdezgetik sokan, milyen lesz a ruhád? A csokrod? A meghívó? Hova mentek nászútra? … stb. 

Az egyik csupaszív, mindig mindenkinek örömet szerző nagynéném meglepett bennünket. Azt mondta, olyan nincs, hogy valaki ne menjen nászútra… Ötödéves egyetemista voltam ekkor, és egy csütörtöki nyelvészeti órám után indultunk is a Dunántúlra. Később mondta az egyik tanárom, hogy felejthetetlen élmény neki, mert nem gyakran jelentik be a funkcionális nyelvleírás óra után, hogy: „Tanárnő, nem jövök jövő héten, mert nászúton leszek.” 

Bikalra mentünk, a Puchner Kastélyba, oda szólt az ajándék. Akkoriban újították fel a régi mezőgazdasági tsz épületét újra eredeti pompájába – valóban meseszép volt. És akkor, 1999-ben láttuk a jövőbeli tervet, mit álmodott meg a tulajdonos. 

Mi pedig ott, akkor eldöntöttük, ha lesz lehetőségünk, elhozzuk ide majd a gyermekeinket. Igyekeztünk úgy gazdálkodni, tervezni, hogy megvalósulhasson. Családi hagyománnyá lett. Noha maradtak ki évek, nem minden esztendőben jutottunk el, de amikor csak tehettük, beillesztettünk egy háromnapos kiruccanást. Láthattuk, hogy növekszik a birtok évről évre. Először a kisfiúkkal mentünk vissza, azután a nagyfiúkkal, egyszer voltunk csak öten – mind a három gyermekkel, és három év pandémia miatti kihagyás után, most hárman élveztük az immáron újra bővült és szépült középkori falut és reneszánsz várost Baranyában. 

Szívmelengető hagyománnyá lett ide vissza-visszatérni. Bővült a birtok, s Isten kegyelméből bővülhettünk mi is.

Ajánlom mindenkinek a birtok látogatását (szállás igénybe vétele nélkül is látogatható a birtok és a wellness), páratlan a wellness-részleg /minden korosztály részére/, gasztronómiailag is különleges élmény – tökéletes hely egy kis kikapcsolódásra.

Nincs most házassági évfordulónk, csak a múlt heti ottjártunkkor újra elénk jöttek a kezdeti és gyarapodó élményeink. 

A képek párnaposak – kettő kivételével. Melyik az a kettő, amelyik majd’ 24 éve készült?