Rólunk szól

Mélység, magasság, öröm, szomorúság, veszteség, ölelés, boldog házasság, válás, siker, rang, hírnév, függőség, hozott és szerzett sebek, kapott és okozott fájdalmak, vélt vagy valós sérelmek, tudattalan szocializációs batyu, érzelmi hátizsák – ezt mind megtalálható a számunkra nem régiben felfedezett filmsorozatban. Jó szívvel ajánlom – mindenkinek!

Úgy vélem, ez nem egy szokásos film. És meglehet, rajtam kívül már mindenki látta is, nem vagyok jó új filmek, premierek tekintetében, a TV-, moziműsor követésében pedig különösen nem. Látszik is, hiszen 2016-os e remek sorozat.

Miért is magával ragadó? Mert nem csöpögős, hanem a valós életet mutatja be, annak nehezeit és örömeit, és azt, hogy mindig van reményteli tovább, ha az ember jól akarja látni. És van döntési lehetőségünk. Kell hozzá a család, a közösség.
Miközben szórakoztató, nem a felszínen mozog, SŐT! 

Nem az mutatja be, hogy mindig minden rendben van, hanem azt, hogy mindig mindent rendbe lehet hozni!

No és a dramaturgiája, a rendezés, a mozaikos szerkesztés, az idősíkok váltogatása egyszerűen lebilincselő. A forgatókönyv legjobb tulajdonsága az, ahogy két idősík kommunikál egymással.

Szűk keresztmetszetet tekintve három testvéren és egy házasságon keresztül mutatja be a film az élet rejtelmeit, tágabb horizontban pedig sok ember életét, baráti, testvéri és egyéb kapcsolatokat.

Az élet olyan egyszerű valójában, mégis annyira bonyolult, mert bonyolult az emberi lélek. Valakinek csak annyi, hogy megházasodik és kész. Van, akinek pedig komoly fájdalom, mert elfojtott levegőt hordoz benn. (Nem fejtem ki, nem szpojlerezek.) Van, aki csak úgy vesz egy kutyust, és van, aki fájdalmas könnyekben tör ki már a négylábú gondolat hallatán is. Kívülről mi látszik? Egy esküvő, ami csodaszép…. és egy kutya, aki annyira barátságos, hűséges… milyen ostoba – gondolhatjuk a felszínen - , hogy sír és fél valaki egy ilyen klassz dologtól…no de mi van a lélek mélyén? Mit rejtenek érzelmeink, kéretlen szocializációs batyunk összegabalyodott szálai?

A film feliratos változatban a Disney Chanel-en tekinthető meg, az 1. évadot itt néztük végig. Nem akartam elhinni, hogy egy ilyen fantasztikus film nincs szinkronos változatban, akkor fáradságot nem kímélve kutatni kezdünk: és igen, a sorozatok.net-en (azt sem tudtam, hogy ilyen létezik) magyar szinkronnal is megtalálható. „Véletlen” akadtunk rá, mondanom sem kell, de a top 5-be bekerült.

Említett film nagyon alapvető dolgokat tárgyal. Ráadásul nem fél egészen mélyre ásni – terápiás íve/hatása – kinek mi - nyilvánvaló.

A film nagy erénye a karakterek kidolgozottsága. Aki még pár soros szpojlert sem szeretne, az ne olvassa a következő 5-6 sort! Azaz: „Három testvér, három különböző életút: az extra túlsúllyal küzdő Kate (Chrissy Metz), akinek ez személyiségét alapvetően meghatározza. Csupaszív, nagy empátiával bír, de magával nehezen tud mit kezdeni. A színész hatása a hasonló gondokkal küzdő nézőkre mégis terápiás erejű. A jóképű Kevin (Justin Hartley), aki a pilotban – éppen születésnapján – felmond a bugyuta szitkom főszerepében, 36 évesen üresnek érzi az életét. Randall (Sterling K. Brown), a jómódú kétgyerekes családapa éli a keleti parti felső középosztály életét, de éppen születésnapján megismeri igazi apját.” (filmtekercs.hu)
Szpojler vége!

Lenyűgöző a szülői minta, az orvos magatartása, a testvérek kötődése - a hibázni tudás, az egymást MÉGIS segítő talpraállás, támogatás, az őszinte (és nem a megjátszott, másoknak tetszeni akaró, kötelességből való) szeretet.

Ja! és hogy mi a film címe? Rólunk szól – igen, rólunk szól, valamennyiünkről, és ez a címe, ez nem a sztorim része. Angolul: This is us - a sorozat rengeteg pozitív kritikát kapott, számos jelentős díjra jelölték, és 36 különböző díjat kapott. Nagyon megérdemelten.

Ha csak egy valaki elkezdi nézni a sorozatot, megérte megírnom a bejegyzést, azonban bízom abban, hogy annak az egynek lesznek nézőtársai, akik ugyanígy továbbadni akarják az élményt, egész egyszerűen mert nem lehet magunkban tartani, és ők is örömtovábbadók szeretnének lenni.

Legyen élménnyé, áldássá, „levegőkiengedéssé” minden epizód!

A megosztásokkal is jó hírét vihetjük!

(Az eddig megtekintett 2 évadért tudok garanciát vállalni,a többi négy még előttünk. Beosztjuk, mint a legjobb falatot, húzzuk, hogy mind tovább tartson az élmény!)
Neked van tapasztalatod a filmről?

/A képek forrása: fmc.hu , filmtekercs.hu/