Blokád

„Egy politikus ne népszerű akarjon lenni, hanem hasznos.” (Antall József)

"Sajnos ez csak egy szép ábránd, mert népszerűség nélkül sokáig nem lehet hatalmon maradni. Hiánypótló, zseniális film Antall Józsefről és a taxisblokádról." (F.F.)

„Antall József alig fél évvel beiktatása után élete legnehezebb próbatételével találja szemben magát. Taxisok tüntetnek az Országháznál a drasztikus benzináremelés ellen. A demokráciából hamar kiábrándulva blokád alá vonják a várost, majd hamarosan az egész országot. Az ellenzék melléjük áll és forradalomra buzdít. A köztársasági elnök, a sajtó, a közhangulat velük szimpatizál, a karhatalom pedig magára hagyja a népszerűtlen intézkedések miatt népszerűtlen kormányt. Antall József, az egykori ’56-os forradalmár hirtelen a barikád másik oldalán találja magát. Magára maradtan, frissen műtve, egy kórteremben” - olvasható a film ajánlójában.

"A történelmi tényekkel sokan tisztában vannak és lehetnek. Hiszen megmaradtak a híradások, képi tudósítások az eseményekről és a méltán híres kórházi, miniszterelnöki interjú is. Azonban a Blokád bevezet minket egy kicsit a rendszerváltás kulisszái mögé is. Hitelesek a párbeszédek, hitelesek a szereplők. A film két idősíkban játszódik, mert Antall a kórházi ágyán többször visszaemlékszik fiatalkorára, a volt osztályára és az 1956-os eseményekre. Tulajdonképpen a filmen végigvonul, időnként bizonyos pontokon előtérbe mozogva Antall József és a köztársasági elnök Göncz Árpád kapcsolata." (Felhévizy Félix, Magyar nemzet)

(Képek: port.hu, szinhazonline.hu)

/A filmet Tősér Ádám rendezte, a forgatókönyvet Köbli Norbert - forgatókönyvíró írta./
Nézzétek meg, érdemes!

Témakör: