Nagycsütörtök - páskavacsora

NAGYCSÜTÖRTÖK. Vacsora. Páska. Kovásztalan kenyér. Lábmosás. Szabadulás. Gecsemáné. MEGRENDÜLÉS. 

A korábbi évek gyakorlata szerint nagycsütörtökön páskavacsorát tartunk a gyülekezetben/ a családban - felidézve a korabeli szokásokat. Van erre egy kialakított liturgia (l. lenn csatolva).

A vacsora alkalmával a bibliai történetet felidézve, a gyerekeket is bevonva megszemléljük az ünnepi asztal kellékeit, s a lelkipásztor vezetésével megbeszéljük, melyik mit szimbolizál. A bárányhús az áldozatra, az egyiptomi kivonulásra utal. A kovásztalan kenyér a sietséget idézi, amellyel a zsidók elhagyták Egyiptomot, s "még meg sem kelhetett tésztájuk". Jelképezi "a sanyarúság kenyerét” is egyben, amelyet Egyiptomban ettek. A keserű füvek (saláta, torma, retek) a keserűséget, a sós víz a könnyeket juttatja eszünkbe. A zöldség a reménykeltő tavaszt is szimbolizálja. A kharóseth a habarcsot jelenti, amellyel az izraeliták az egyiptomi építkezéseken dolgoztak. Ez egy finom édesség dióból és almából, amely ellensúlyozza a keserűségeket, a páska ugyanis a fogságból való megszabadulás ünnepe, tehát örömnap.

Ekkor, nagycsütörtök estén sokat énekelünk, Bibliából olvasunk és hálaadó történeteket, bizonyságtételeket hallgatunk egymástól.
Az összejövetel úrvacsorával zárul.

Minden évben megüljük a páskavacsorát kisebb-nagyobb változtatásokkal, mindig a környezetre, a körülményekre szabva, de a lényeget megtartva. Vagy az egész gyülekezetnek tartjuk közösen egy nagy teremben, vagy pedig családoknál kis csoportokban úgy, hogy egy házban 3-4 család ünnepel együtt. Idén ebben is újratervezésre kényszerülünk: a gyülekezeti családok otthonukban megteríthetik az asztalt a páskára, s a vacsora előtt Skype-on egy közös áhítaton találkozik lélekben a gyülekezet.

A páskavacsora liturgiája/menete és a szükséges kellékek listája itt érhetők el.

"Isten Pészach báránya, Fájdalmak Férfia,
Hálás vagyok, amiért szenvedtél bűnömért."

Megrendítő dal, a linkre kattintva elérhető.