Adventi gondolatok - december 18. - Az imádságról

Mai adventi elcsendesedésünkben legyen a főszerep az imádságé!

Ha az ima szokásunkká válik, akkor a csoda, a rácsodálkozás életstílusunkká, az áldás hétköznapjaink főszereplőjévé. Áldásban élhetünk.A kiborulás, a bajorientált látás helyett sokkal gyümölcsözőbb a leborulás, az imádság ereje.

Az imában az a jó, hogy az ember kezéből Istenébe kerül minden dilemmánk, örömünk, nehézségünk, s tudhatjuk, Ő a legjobb tanácsos, irányító, gondviselő.

Az imádságnak, hiszem, tapasztalom, olyan ereje, hatása van, amelyet ha teljes valójában mindannyian felfognánk, egy lépést nem mernénk tenni nélküle. Ha imádkozunk, cselekvőképtelenné tesszük az ördögöt. Az imádságaink meg tudják változtatni a körülményeinket. Ám amikor a körülményeink nem változnak, az legtöbbször arra utal, hogy Isten bennünket próbál megváltoztatni.

Az imádság elsődleges célja tehát nem az, hogy a körülményeink megváltozzanak, hanem az ima elsődleges célja az, hogy minket változtasson meg. A legfőbb célja pedig az, hogy Istent dicsőítse minden helyzetben.

Milyenek az imáid? Leborulók? Megkoptak? Őszinte? Megszokásból kipipálva? Hiszel az imádság igazi, átformáló, valódi, hatalmas erejében, abban, hogy az imádság lebontja hegyeinket?

 "Ha napjában csak egyszer kicsit elcsendesednél, és egyedül Istennel kicsit csendben lennél, kérdések oldódnának, balzsam hullna sebedre, ez a csendesség lenne út az életre. Szüntelen imádkozzatok, mindenért hálát adjatok, és az Isten békessége megőrzi majd a szívet és a gondolatokat!” (ének, Mike Sámuel, linket ld. lenn)

Meddig kerülgeted még a hegyeidet? „Mindazt, amit imádságban hittel kértek, megkapjátok!” (Mt.21,22)

„Nagy az ereje a buzgó ember igaz könyörgésének.” (Jak.5,16)

Mustármagnyi hittel nagy dolgok születhetnek. Hordozzuk imádságban magunk és szeretteink ügyét! Nagy megtapasztalásom, hatalmas élményem az imádság erejének megélése. A szeretet mindig adni akar. Így a hívő ember nem csak a mag dolgait viszi az Úr elé, hanem mindenki másét is.

Mikor a bűntől meggyötörten
A lelkem terheket hordozott
Egyszer csak könnyebb lett a lelkem
Valaki értem imádkozott. 

Valaki értem imádkozott,
Talán apám, anyám régen?
Talán más is, aki szeret.
Jó barátom vagy testvérem?

Én nem tudom, de áldom Istent,
Ki nékem megváltást hozott,
És azt, aki értem csak
Egyszer is imádkozott. (Reményik Sándor)

Csendesedjünk el az Úr előtt, hordozzuk egymást imádságban!

Ezek voltak mai adventi gondolataim elcsendesedésre. Áldás, békesség!

Ének: https://www.youtube.com/watch?v=vYkfZ0_uSeM&list=RDvYkfZ0_uSeM&start_rad...

 

Más adventi tartalmat találhatsz még itt a blogomon és a youtube-csatornámon is: Ritter Ida – Értékmozaik! Látogass el ide is!

Az alábbi szöveg megjelent: Ritter Ida: Nagyobb Ő - Katolikus papból lett református lelkipásztor vallomása * Értékmozaik - Út a boldogélethez, Kecskemét, 2020, c. könyvében. A kötetről bővebben, a könyv elérhető: itt.