A tökéletessé lett/tett születésnap

Születésnapom vigíliáján a szokásos babafürdetés és az esti mese után mindenki elmondhatta mit szeretne kérni az Úr Jézustól a fa alá. Nálam vagy a korral jár, vagy az irhabunda folyamatos elhagyásának következménye, de nagyon fázós lettem mostanában, ami nem mellesleg nagyon meglepi családomat, mert télen is nyitott ablaknál éreztem jól magam, így azonban mindig kályhaforróságra vágyom.

A választható felsorolásban azt kívántam hát, hogy egy csodaszép köntöst szeretnék, s hogy a lányok összetartsanak, mi mást, hát rózsaszínt. Mire Johanna azonnal felsikolt nagy boldogan:
- De mi már vettünk, csak nem szabad elmondani mert titok, tudod, mint a Boribonnál, amikor születésnapja volt.

Ismét jót nevettünk, egyszerűen fantasztikus volt az a kettősség, ahogy tartotta a titkot, s biztatott, hogy már karácsonyig sem kell várnom.

Igazi meglepetés ajándék lett a másnapi születésnap. És tényleg. A megszámlálhatatlan köszöntést köszönöm mindenkinek, aki gondolt rám. Hálás vagyok az sms-ekért, a telefoníhvásokért, a fb-üzenetekért és a személyes látogatásokért, a lenyűgözően kedves ajándékokért, azért, hogy fontos volt nektek: örömet szerezni.

Egész nap érezni lehetett a levegőben a kis családomon, hogy készülnek, szervezkednek. Ígértem, a vacsit megfőzöm természetesen, a többit ők intézték. Annyira kerek lett minden, pedig nem sok esély látszott arra, lévén, hogy mindenkinek sokfelé van elköteleződése, hogy e hétvégén meg tudjuk ülni az ünnepet. De mindenki hozott egy kis áldozatot, és úgy alakították, hogy a napján együtt lehessünk. Egyet mondtam: szülinap ide vagy oda, nekem nehogy készítsenek – a szokásossal ellentétben – tortát, még a rendkívüli nap okán sem. Teljesen másként étkezem egy ideje, s nagyon hatékonynak tűnik, nem beszélve arról, hogy lényegesen jobb a közérzetem. Megértették, de azt azért mondták, hogy:
- Oké, de azért mi megennénk ám szívesen.

Ez ennyiben is maradt. És délután jöttek szerető testvérek, és folyamatos meglepetéseket hoztak: virágot, csirkét, csokit és kaptunk egy tortának kinéző dobozt. (Több szelet süteményből patchwork szerűen összerakva). Lett minden. Betartották kérésem, de kirendeltetett nekik mégis a jól megérdemelt szülinapi torta.

Ajándékaim közül Johanna istentiszteleti szolgálatát már néhányan láthattátok a fb-videón. Így kezdtük az ünneplést. Felköszöntöttek a titkos fürdőköpennyel, csodaszép virággal és jelenlegi tanulmányaimhoz szükséges könyvekkel. Annyira meghatott mindenki figyelmessége. A fiúktól egy kis dobozos, táskába való kézvajat kaptam az állandóan száraz kacsóimra, a hátulján egy csodaszép igével. És azért „egyedi tortával” is készültek, úgy, ahogy nekem jó, ahogyan az én szeretetnyelvem szerint való: annyit énekeltünk egymás után, együtt öten, amennyi csak belefért.

Azért írtam e sorokat, hogy mindenkinek megköszönjem a rám gondolást, hogy valósan vagy virtuálisan együtt ünnepeltünk. Jól esett, kedvesek vagytok. Küldök hálám jeléül egy fotómontázst virágaimról. Az orchideákat nem mind most kaptam, de az összes virágzik vagy hajt, csodaszépek. Na és a mikulásvirág!

S még egy gondolat helyeződött a szívemre már régebb óta, mert mindig sok dicséretet kapunk családilag (amiket nagyon köszönünk), s kérdést is: mi a titok? Röviden nehéz, most csak annyit: nem, nem mindig mennek simán a dolgok, és ezt nem is titkoljuk, de megoldjuk, amilyen gyorsan csak lehet, s azzá lesznek.

A titok? Meggyőződésem, hogy a felfelé nézés, s ez az élő kapcsolat lehetővé teszi az eredetiséget, a hibázást s lehetőségét, s pont ezért a folyamatos örömöt, reményteljes hozzáállást.

Itt a fb-on, s manapság úgy általában mindenütt az a menő, ha magáról mindenki a legjobbat mutatja: a lakásáról, az autójáról, a sminkjéről, a fotójáról. Mindent hibátlanul. A családi békéről is. Igen, azonban mi életszerűen, élhetően, természetesen szeretjük ezt tenni, a gyermekeinket is erre neveljük. Azaz magától értetődő dolog, hogy a mindenben legjobbra törekszünk: hogy az elvégzett munka alapos legyen s az eredmény a tőlünk telhető legjobb. De ma abban megy tönkre a világ, és sok ember, hogy nem mernek hibázni, nem merik gyengeségeiket, konfliktusikat, családi terheiket vállalni a mások előtt.

Pedig úgy tapasztalom, mindenki hibázik, téved, és semmi sem tökéletes. Akkor miért kell azt mutatni? Főleg most karácsony közeledtével, megöli az ünnep, az élet lényegét. Mindenből a legjobbat, 3 napig meg különösen.

Nem a jóval van a baj, hanem az őszinteség hiányával és a szerepekkel. Természetesen, akinek nem inge...

Azért írom mindezt, mert a sok szép fotónk, az emlékezetes alkalmaink mögött rend szerint sok pici feszültség, pillanatnyi félreértések, gyengeségek, egyet nem értések húzód(hat)nak. Lehet, hogy másnál nem így van, nálunk igen. Hiszem, hogy a tökéletlenség nem probléma, a titok a folytatásban, a megoldásban rejlik: tudni megérteni, elengedni a magam kizárólagos igazát, szólni, megbeszélni, megbocsátani, kérni, elfogadni, szeretni, s újrakezdeni. És utána pontot tenni. Ha csak a tökéletes napra várnánk, s a hibamentes fotóra, alig lenne albumunk s életünk.

És látom sajnos, amikor másmilyen a folytatás: a harag, a nem megoldás, a probléma konzerválása élet- és család romboló. És marad a sok szorongás, megfelelési kényszer, falak.

Így azonban örömben, hálával telnek napjaink. Ez egy életmód. S így, ezzel a jó értelemben vett szabadsággal el tudjuk hordozni a hibákat, nem kell látszattökéletesség, nem akadunk ki egy fotóshop mentes spontán fényképen. Ami látszik, az a hibáinkkal, tévedéseinkkel együtt lévő valóság.

Kívánom, hogy legyen mindenkinek boldog, reménnyel teli, megoldásokkal és örömökkel teli az adventje és minden hétköznapja. Álarcok nélkül szebb a világ élhetőbb és élvezhető. Nem valószínű, hogy megpucoljuk az összes ablakunkat, de arra nagyon ügyelünk, hogy a szívünkben ott legyen, akinek a születésnapjára, a legfantasztikusabb születésnapra készülünk!

Jézusé a legnagyszerűbb születésnap, mert sokunknak élete lett Tőle.   

Nálunk pedig érdekesen alakulnak a számok az idén: Johanna 4 , Csanád 4x4, én magam pedig 44. Puszi 4 you, szeretettel!

És küldök egy áldást rátok: https://www.youtube.com/watch?v=aWiFW7LsYfg