Családfakutatás

És akkor a bátaszéki kirándulásunk úgy folytatódott, hogy az istentisztelet után meglátogattuk a Ritter-ág még a kisvárosban élő leszármazottait. Henit, akinek Nándi 2. ágon unokatestvére részletesen kikérdeztem a nagycsaládról, a családfáról, s egy képet adott elénk: íme, tőlük indul minden! 

Az antik fotón középen az ősök Id. Ritter Bálint (mosolygós bajszos) és Szélik Borbála, ők férjem dédszülei. Nekik született négy gyermekük: Ritter Borbála, Ritter Erzsébet (Lizka), Ritter Bálint és Ritter Nándor (a születési sorrendet nem tudom). A fent felsorolt négy testvér közül a ’Nándor’ férjem sokat emlegetett nagypapája, ők a későbbiekben Nemesnádudvaron éltek.

Bátaszéken Ritter Borbála ága maradt, akiknek családi neve férjhez menetel után a Hermann lett. Az ő unokájuknál találkoztak most látogatásunkkor a 2. és 3. ági unokatestvérek. Nagyon jól éreztük magunkat kölcsönösen. Johanna egyből lestoppolta Lillát vigyázóul, s ő nagyon nagy szeretettel követte is mindenhova kicsi lányunkat. Gyorsan peregtek a percek, és mindenkinek annyi mondanivalója volt, hogy kaptuk ki a szavakat egymás szájából.

Olyan jó érzés volt a gyermekeinknek is találkozni a rég nem látott ’új’ rokonokkal, hisz a fiúk még nagyon kicsik voltak, amikor utoljára együtt lehettünk. A távozáskor Ildi néni, a nagymama megsimogatta Csanádot (addigra a többiek már kimentek), s végtelen szeretettel és büszkeséggel azt mondta: „ez igazi Ritter-haj, Ritter-fiú, Ritter-vonásokkal”. Kérdeztem: „rám nem is hasonlít?” Mert eddig úgy tudtam, Csanád hasonlít rám leginkább. Bólogatott, hogy „persze, de, de…", de a szeme mégiscsak azt súgta: "hát egy igazi Ritter ez a fiú.”

A családfát lerajzoltuk ötöd íziglen, s megállapítható, amit a családba kerüléskor is tapasztaltam az egész nagycsaládban, hogy úgy repkednek a Metzingerek, Kochok, Schumacherek, Kohlok, Zeyerek… hogy csak kapkodtam a fejem: 95%-ban sváb vezeték nevű maradt a família, házasságkötés után is.

Mély identitástudattal, élő hittel, hálával, magyar szívvel. Kevés olyan nemzeti érzelmű, magyar elköteleződésű családot látni, amilyen ez a sváb származású magyar család. Örülök, hogy családtaggá lehettem.

Témakör: