Kék ruhás hölgy

 Ajándékba kaptuk ezt az elegáns kék ruhát. Johanna, amikor meglátta, ahogy egy kislánynak illik, szájához kapott, és azt mondta:
- "Anyukám ez a hercegnős ruha gyönyörű! Ez ’elzás’, ugye?"

Rögtön értettem, hogy a kék színről a Jégvarázs című rajzfilmből azonnal Elzára asszociált. Babalányunk alig pár éves, de nagyon tudatos, jól végiggondolja, megkomponálja, amit tesz: legyen az játék, könyv, ruha vagy hajgumi választása – valami szabályszerűség mindig fellelhető.

Ünnepi istentiszteletre készültünk, s az elzás ruhát szerette volna felhúzni. Gyorsan megvolt a ruhapróba, a véglegesítés, és a hajkorona. Cipőhúzás közben azonban elszipogta nekem, és a templomba vezető úton minden oda igyekvőnek, no és a gyermek-istentiszteletet tartó néninek is, hogy az a bánata, hogy most nem jó a haja, anya eltévesztette. Kérem, be kell látnom: hibáztam, ugyanis elzás ruhához nem egy copfba, oldalra fontam a selymes aranyszőke haját, ahogy azt illik, hanem ’annásra’, két copfba.

Mivel – hiába rövid a táv az Isten házáig – tudunk késében lenni, nem volt időm tévedésemet korrigálni, így csak az ebéd után, a délutáni etápra lett ruhához illő a bababuksiban megálmodott frizura.

Vicces, aranyos dolgok, problémák, amelyek valójában korántsem azok, de olyan komolyan beleélik magukat, s igen, nekik, az ő világukban ez jelenti az igazi nehézséget.

Lehet, hogy Isten sem tekint a mi, felnőttes problémáinkra máshogy, mint mi a gyermekeinkére: ugyanúgy megértően, elfedező szeretettel, kicsit megmosolyogva, s várva türelemmel, hogy ’olyan édes vagy, de egyszer majd megérted a valódit, a legfontosabbat, s el tudod választani a lényegest a lényegtelentől, nem állsz le apróságokon aggodalmaskodni, és feltétel nélkül elhiszed, hogy az elhordozhatatlanhoz pedig adok elég erőt!’

Pontosítanék: ha mi, gyarló létünkre tudunk megértők lenni, mennyivel inkább Isten!

És ajándékba kaptuk az Úrtól Johannát is, ahogy a többi gyermekünket, a családunkat és mindenünket! Akkor, amikor minden, ami látható és emberi, ellene szólt: az élethelyzetünk, a különbözőségek, az életkorunk, az egészségi állapotunk, a diagnózis. De Isten gondolatai nem a mi gondolataink, az Ő útjai nem a mi utaink!

„Az ÚRtól lett ez, csodálatos a mi szemünkben.” (Zsoltárok 118,23)

Rippl-Rónay Kék ruhás hölgy festményének az ára a 90-es évek végén volt 2,2 millió Ft. A mi kék ruhás hölgyünk, ahogy természetesen mindannyiunk értéke, felbecsülhetetlen. Mert azt mondja az Úr: „ Drágának tartalak, és becsesnek, mivel szeretlek…” (Ézsaiás 43,4)

Legyen ez az örömüzenet ma személyesen a tiéd, hidd el, evezz egy kicsit mélyebbre! Bármilyen ruhában is vagy, szőke vagy fekete vagy, megtört vagy boldog, beosztott vagy vezető, alacsony vagy magas, szegény vagy gazdag, értékedet nem ez határozza meg! Isten szeret téged, értékesnek tart, egyedinek és megismételhetetlennek teremtett, terve van veled, vezet az utadon és mindent jóra vezet!

„Az Úrhoz folyamodtam, és ő meghallgatott, megmentett (...). Örömre derülnek, kik rátekintenek, nem pirul az arcuk.”
(Zsoltárok 34, 5-6)