A győztesek olyan vesztesek, akik felálltak

 „A győztesek olyan vesztesek, akik felálltak, és még egyszer megpróbálták.” (Dennis De Young)

Az öröm egy pillanat. A boldogság egy állapot.
A boldogság egy döntés, a keserűség is az. Az öröm ráadás.

Nem úgy születünk, hogy mindent jól látunk, jól döntünk. De a szabad akarat ajándékával.
Mindenkinek van lehetősége eldönteni: kesereg a nehezeken, vagy boldog a kapott javakkal.
S ilyenkor a válaszok: „ha az én életemet élnéd…ha nekem is olyan könnyű lenne, mint neked…, nem mindenki származik ép családból…könnyű ítélkezni…ha nekem olyan férjem/feleségem lenne…”

Mondom: a boldog élet választás kérdése.

Láttam iszonyú nehézségekben, ínségben is derűs embereket, akik a kevéssel is beérték, s találkoztam sokunk számára elképzelhetetlen anyagi jó létben élő emberekkel teli szorongással, széteső családdal. Olyanokkal, akiken szépen mutat a drága ruha, a széles mosoly, csodás a családi fotó, de valójában a családi viszonyok elmérgesedtek, a gyerekek önpusztító életet élnek, a szülők csalják egymást, s nem azért csinosak, mert vigyáznak az alakjukra, hanem mert a gyógyszer szétmarja a gyomrukat.
Feltételezések, gondolatok. Vágy a másik életét élni, az ő lehetőségeit megragadni! De mi van a színfalak mögött?

Vannak csodás fényképek a közösségi oldalakon azzal a tartalommal, amit látunk: örömmel, békességben, szeretetben.
Vannak a csodás fotók a közösségi oldalakon teljesen más tartalommal, mint amit a fénykép sugall: vastag a maszk, mutatós a jelmez.
Honnan lehet tudni, mi a valóság? A gyümölcsökről. Van, aki beszél róla, s van, aki cselekszi.

Nyilván, minden pár, család, egyén életében, s bármilyen emberi kapcsolat esetén vannak nehézségek, konfliktusok. Ezek rendezése, kezelése mutatja meg leginkább a szív rejtett emberét. Nem azt, amit mond magáról, hanem amilyen valójában.
Hiszem, mindannyiunkkal van valami egyedi terve Istennek. Igen, Neki. Abban hiszek, hogy nem mi valósítjuk meg magunkat, hanem Isten valósítja meg egyedi, ránk szabott tervét a mi életünkben. Ilyen-olyan kacskaringókon keresztül végig is viszi az Ő tervét, az út hossza függ a mi döntéseinktől. Döntéseink pedig a szabad akaratunkból.

Mégis azt tapasztalom, hogy manapság sokan, azt gondolván, hogy a másiknak sokkal szebb, egyszerűbb, egyszerűen a másik „irgylésre méltó” életét, munkáját, családját vágyják…ha nekem olyan lenne, biztosan boldg lennék.
Meggyőződésem s tapasztalatom, hogy a boldogság fokmérője nem pénz, mértékegysége nem a forint.

Lehet akarni a másik ruháját, életét, de az nem ránk lett szabva, nem fog jól állni.
Lehet vágyni a másik életét, házasságát, de nem kapták ingyen. Meg kell érte dolgozni. Olyan idilli…jó nekik…micsoda szerelem…könnyen mondják: holtomiglan, holtodiglan…

A hatos számjegy felőlem nézve hat, felőled nézve kilenc. Ugyanazt látjuk más szemszögből, más képpel, más tartalommal. Hátha még az előzményeket, a gyökereket tudnánk! Óvatosan a vágyakozással, az ítélkezéssel!

Boldog, kiegyensúlyozott házasságban élhetünk, Isten kegyelméből. Nem, nem vagyunk tökéletesek, idilliek sem. Egy jó házasságban, bármilyen kapcsolatban nem két tökéletes, idilli személy van, hanem két tökéletlen ember sok szeretettel, türelemmel, irgalommal, figyelmességgel, őszinte beszéddel, problémakezeléssel, megbocsátással, felülemelkedéssel, humorral.

Győztesek lehetünk, egyrészt mert Krisztus győztesekké tett minket az Ő élete árán. Győztesek, mert tudhatjuk, bármennyi nehézség ér, akárhányszor padlóra kerülünk, kilátástalannak látszik egy adott helyzet, talpra lehet állni.

A győztes embereknek nem vágyaik, hanem döntéseik vannak.

Lehet keserűség helyett a boldogságot választani. Önsajnálat helyett az újrakezdést. Kifogás helyett a lehetőséget. Panasz helyett az örömhírt.

A győztesek olyan vesztesek, akik megértették: fel lehet állni, s el lehet indulni újra. Nem a magam erejéből.

Ez az írás gondolatok halmaza, lélektréning, élettükör. Nincs kohézió. Arra hív, hogy a tetteinkben, bennünk legyen!