Bízzál, jogodra fényt derít!

Biztonságra vágyik mindenki. Zárjuk a lakást, biztosításokat kötünk, óvintézkedéseket teszünk. Sokakban még ezek után is marad hiányérzet, félelem, izgalom.

Csanád fiaméknak volt egy lektoruk Kanadából, aki elmesélte nekik, hogy nagyon meglepődött, s egyelőre még nem tudta megszokni, hogy Magyarországon mindenki zárja a lakását. Náluk, otthon ugyanis senki nem zárja, nem is visznek el semmit, ha mégis megesik olykor, úgy tartják, így kellett lennie, neki nagyobb szüksége volt rá.

Úgy elképzelem, mi lenne itt Magyarországon, ha egy nap, minden városban, faluban nem zárnánk kulcsra az otthonok ajtaját.

Természetes, hogy a magából kifordult, Istentől eltávolodott világban bizonyos óvintézkedések életbe léptek. S vonatkozik ez mindenre: meg kell tenni, ami ember erőből, felelősséggel megtehető. De utána már felesleges minden izgalom, türelmetlenség: a biztonság, amire mindenki vágyik, nem embertől lesz.

Nincs biztonság ugyanis, bizalom van!

A bizalom pedig szintén egyre inkább kihalóban lévő, ódivatú fogalom.

Bizalom Istenben, RÁhagyatkozás, hogy Ő mindenben velünk van, minden lépésünkről tud. Tud akkor is, s velünk van, amikor örülünk, s tud nehézségeinkről, kudarcainkról, bennünket ért igazságtalanságokról.
A bizalomra biztatás a felelet, az ígéret: ’ Veled vagyok, bízz bennem, ha vádolnak, megaláznak, kiszúrnak veled, a hamisnak jól megy dolga, a tied nem, tarts ki hűségesen, ne rájuk nézz, hanem rám, az élő Istenre!’

Bibliai igaz történetek, klasszikusok, mesefilmek stb. íródtak már, mind azzal az üzenettel: lehet, hogy megaláznak, kihasználnak, sajátjaid árulnak el, börtönbe vetnek, de Isten mindezekről tud, s bár valószínű, nem ez volt az eredeti elképzelése, csak a bűn közbeszólt, de Ő olyan hatalmas, hogy mindezt a javadra tudja fordítani.

Hamupipőke, A nyomorultak és József története, szemezgetek csupán…Ez utóbbiból csak azt ragadom ki bátorításul, hogy József nem lett volna Egyiptom 2. embere, ha az ínségben nem hű, kitartó, türelmes, állhatatos.

Az ínséges idők próbák, edzenek, formálnak bennünket, merjünk bizalommal fordulni Istenhez imádságban, s elhinni mindenkor, hogy minden látható baj ellenére Ő munkálkodik, velünk van, s Ő a nagyobb! Hiszed-e ezt? Megvallod-e ezt? Ez az igazi biztonság!

A hazugoknak jól megy sora? Akik lopnak gazdagodnak? (A csalókra gondolok, s nem azokra, akik tisztességes módon gyarapodnak.) Az abortuszra várónak újra megfogan a gyermek? Ne erre nézz! Krisztus sem saját sebeire nézett. Nehéz? Igen, de ha a KERESZTre, s az IGÉre, az ígéretekre nézel hittel, akkor egy csapásra minden egyszerűbb. Lehet könnyek között , boldognak lenni, remélni, mert:

Isten ígéretei igazak: „Én, az ÚR, vagyok a te Istened, arra tanítalak, ami javadra válik, azon az úton vezetlek, amelyen járnod kell.” (Ézsaiás 48,17), „Légy hű mindhalálig, és neked adom az élet koronáját.” (Jelenések 2,10), „Hagyd az ÚRra utadat, bízzál benne, mert ő munkálkodik: világossá teszi igazságodat, jogodra fényt derít.” (Zsoltárok 37,5-6)

Eredmény? Békesség, nyugalom, szabadság, s a könnyek is felszáradnak, alkalmas időben az ígéret pedig beteljesedik.